TRI NACIONALNA I VIŠE OD DVADESET LOKALNIH DOGAĐAJA

Velika Britanija na jedinstven način u svijetu obilježit će godišnjicu genocida u Srebrenici

Hronika07.07.14, 15:40h

Velika Britanija na jedinstven način u svijetu obilježit će godišnjicu genocida u Srebrenici
Britanska humanitarna organizacija 'Remembering Srebrenica' organizovat će Dan sjećanja na Srebrenicu u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) u periodu od 6 - 13. jula kada će biti održana tri nacionalna i više od 20 lokalnih događaja širom UK

Četvero preživjelih, članica Udruženja „Majke Srebrenice“, Hatidža Mehmedović, Mejra Đoguz, Fatima Dautbašić Klempić i Nirha Efendić, te dirigent Emir Nuhanović, filmski reditelj Adis Bakrač i francuski kompozitor Eacuteric Breton prisustvovat će glavnim događajima.

 

Preživjeli će podijelit svoje životne priče, dok su umjetnici za ove glavne događaje komponovali dva djela i snimili film za ovu priliku. Majke i preživjeli će prisustvovati većem broju sastanaka na visokom nivou sa političarima i vjerskim liderima, uključujući i sastanak sa zamjenikom premijera UK Nick Cleggom.

 

Predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović bit će glavni govornik na prijemu koji će se održati sutra u Londonu. Na ovom događaju govorit će i predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron, te u ime zemlje domaćina, ministrica u vladi UK pri Ministarstvu vanjskih poslova, ujedno i ministrica za vjere i zajednice baronesa Sayeeda Wars.

 

Škotska i Vels će također po prvi put upriličiti događaje u znak sjećanja na Srebrenicu. Na oba događaja prisustvovat će brojni ministri i vjerski lideri od kojih će se neki i obratiti prisutnima.

 

Humanitarna organizacija i njeni volonteri pripremili su program sa više od 20 događaja širom zemlje. Oni će se održavati u centrima lokalnih zajednica, policijskim stanicama, džamijama, crkvama, vijećima, te u katedrali, a prisustvovat će brojni lokalni lideri i visoke zvanice.

 

- Od prvog obilježavanja Dana sjećanja na Srebrenicu prošle godine svijest javnosti o genocidu je znatno porasla. „Remembering Srebrenica“ je ponosna što je do sada prikupila više od 100 obećanja delegata koji su učestvovali u obrazovnom programu „Lekcije iz Srebrenice“ - rekao je predsjedavajući organizacije “Remembering Srebrenica” Waqar Azmi.

 

Dodao je da su ispunjavanje ovih obećanja, te podrška britanske vlade omogućili održavanje „Remembering Srebrenica - sedmice sjećanja“, navodi se u saopćenju iz britanske humanitarne organizacije Remembering Srebrenica.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook