BUDITE KRAJNJE OPREZNI

Hemikalija koja uzrokuje rak pronađena u omiljenoj hrani većine ljudi

Hronika03.07.14, 16:19h

Hemikalija koja uzrokuje rak pronađena u omiljenoj hrani većine ljudi
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potvrdila kako akrilamid, kemikalija koja nastaje u hrani, potencijalno povećava rizik od razvoja raka. Ugrožene su sve dobne skupine, a djeca su najugroženija jer imaju nisku tjelesnu masu

Akrilamid je otkriven u kavi, prženim krumpirićima, odnosno čipsu, krekerima, keksima, hrskavom kruhu i pojedinoj dječjoj hrani.

 

Do pojave te opasne kemikalije dolazi kada se hrana prži, peče i boji u smeđe.

 

Doktorica Diane Benford iz EFSA-a pojansila je kako se akrilamid konzumira oralno nakon čega se apsorbira kroz gastrointestinalni trakt u sve organe. Tijekom tog procesa stvara se glicidamid koji uzrokuje mutacije gena i tumore. Za sada je istraživanje provedeno na životinjama.

 

Kod ljudi je potvrđeno da akrilamid povećava rizik od razvoja raka, a tek će se provesti testiranja koja će točno utvrditi koje su razine te kemikalije u hrani štetne.

 

U Velikoj Britaniji proizvođači hrane već moraju mijenjati način proizvodnje.

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook