Stručnjaci tvrde da ne bismo smjeli unositi više od 5-6 g soli dnevno iako većina unosi više od 10 g.
Sastojak kuhinjske soli koji se dovodi u vezu s hipertenzijom jest natrij klorid (NaCl), spoj koji je prisutan u sastavu mnogih namirnica.
Oko tri četvrtine od ukupne količine soli koju unosimo prehranom nalazi se u prerađenim namirnicama. Zato je važno da uvijek provjerite njihov sastav na pakiranju.
To upozorenje osobito se odnosi na kruh, žitarice, sir, suhomesnate proizvode i gotova jela.
U jednom opsežnom istraživanju britanskih znanstvenika istraživana je veza između prehrane i krvnog tlaka.
Uočeno je da je tlak snižen kod ispitanika koji su izbacili zasićene masnoće iz prehrane i zamijenili ih voćem, povrćem, posnim mliječnim proizvodima, integralnim žitaricama, ribom, piletinom i orašastim plodovima.
(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook