KORDON POLICIJE OSIGURAVA ZGRADU

Demonstranti zasjenili otvaranje Vijećnice

Arhiva09.05.14, 17:48h

Intoniranjem Himne Bosne i Hercegovine i Ode radosti počela je ceremonija otvaranja Vijećnice, dragulja arhitekture rađenog u pseudo-maurskom stilu, koji se izdigao iz pepela u punom sjaju potvrđujući lidersku poziciju u BiH i šire po ljepoti izvedbe i dekoracija, ne ostavljajući prostor za konkurenciju

kordon policije vijecnica

Intoniranjem Himne Bosne i Hercegovine i Ode radosti počela je ceremonija otvaranja Vijećnice, dragulja arhitekture rađenog u pseudo-maurskom stilu, koji se izdigao iz pepela u punom sjaju potvrđujući lidersku poziciju u BiH i šire po ljepoti izvedbe i dekoracija, ne ostavljajući prostor za konkurenciju.

U auli Vijećnice čiji izgled ostavlja bez daha, okruženoj kamenim stubovima i natkrivenom staklenim vitražom u bojama, okupio se veliki broj zvanica iz političkog, javnog i kulturnog života BiH, predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog kora u BiH.

Program otvaranja počinje obraćanjima visokog predstavnika u BIH Valentina Inzka i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, nakon čega će uslijediti gala prijem gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića za oko 300 zvanica u svečanoj sali Vijećnice.

Gradonačelnik Komšić će brojnim donatorima obnove Vijećnice, u znak zahvalnosti, uručiti Plaketu zlatni grb Grada Sarajeva, a u ime građana bh. prijestolnice unikatni suvenir - Vijećnicu u srebru, kao ličnu donaciju poznatog juvelira Fahrudina Sofića.

Osim Sarajevske filharmonije, koja će na svečanom prijemu izvesti Himnu BiH i "Odu radosti", u prigodnom programu učestvovat će i mladi talentirani stipendisti Fondacije "Hastor" sopranistica Lejla Imamović, koju će na gitari pratiti Ammar Biser.

otvaranje vijecnice ceremonija

Nakon prijema, koncertom filmske muzike u izvedbi Sarajevske filharmonije na otvorenoj sceni preko puta Vijećnice počet će dvosatni muzičko-scenski spektakl, prema scenariju mlade režiserke Mirele Trepanić.

Obnova Vijećnice predstavlja jedan od najvećih i najzahtjevnijih projekata obnove znamenite kulturne baštine u BiH nakon rata. Pripreme za početak radova trajale su dugo, potrebno je bilo pronaći što je moguće više fotografija i dokumenata koji svjedoče o izvornom izgledu svakog pedlja zgrade.

Tokom opsade Sarajeva, u noći između 25. i 26. augusta 1992. godine Vijećnica je granatirana i zapaljena. Nastala je neprocjenjiva šteta za fond biblioteke, a unutrašnjost je pretvorena u ruševinu.

U vatrenoj stihiji je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH. U požaru, osim na stotine knjiga i vrijednih starih dokumenata, izgorio je i veliki dio zgrade Vijećnice, njena jedinstvena aula, sva stolarija, zidovi, krovna konstrukcija, te veliki dio fasade.

Međutim, izvan Vijećnice jak kordon specijalne policije osigurava zgradu.

Nekoliko stotina demonstranta koji su se danas okupili ispred Parlamenta Federacije BiH, tražeći između ostalog i smjenu Vlade, preselili su se ispred Vijećnice, ali im pripadnici specijalne policije ne dozvoljavaju približavanje zgradi dalje od mosta kod Vijećnice.

Demonstranti su ranije najavili da se neće razilaziti i da će na ovom mjestu dočekati jutro, javlja reporter NAP-a.

Komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vahid Ćosić kazao je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria kako je MUP KS angažovao dovoljan broj policajaca koji osiguravaju da demonstracije u glavnom gadu BiH proteknu bez incidenata.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook