OBRAZOVNI HAOS U BIH

Top lista najpoznatijih kupljenih diploma i zašto nema integracije?!

Arhiva23.12.13, 16:13h

Integracija bi po logici stvari mnogo toga racionalno posložila, mnogo šta bi isplivalo na površinu, a to malobrojnim, koji su sa jakim uticajem, ne bi odgovaralo

esad radeljaš
Fakulteti koji proizvode najviše kadrova za redove na biroima rada stoje finansijski najbolje. Sa druge strane oni fakulteti koji proizvode kadrove, zahvaljujući kojima je BiH bila izvozno najjača republika bivše Jugoslavije, stoje relativno loše, imaju male budžete i lošu opremu.

Integracija bi po logici stvari mnogo toga racionalno posložila, mnogo šta bi isplivalo na površinu, a to malobrojnim, koji su sa jakim uticajem, ne bi odgovaralo.

Kada se razmatra problem bh. obrazovanja, postalo je opće mjesto tvrditi kako je to obrazovanje talac Dejtonskog ustava, koji nije predvidio da na državnom nivou postoji ministarstvo obrazovanja. Razlog za ovo je i odveć jednostavan i previše složen za razmatranje.

BiH je suštinski podijeljena zemlja i u takvoj je zemlji nemoguće imati integrirano obrazovanje. Barem tako tvrde raznorazni ministri i evropski djelatnici koji na tom problemu zarađuju masne novce. Zakona, kao ni ministarstva, na državnoj razini nema. Bh. obrazovanje je podijeljeno između entiteta i Brčko Distrikta, a unutar Federacije BiH dalje prema kantonima. Tu se naslućuje jedinstven paradoks. Naime, svi akteri bh. obrazovnog sistema su se upeli iz petnih žila da se integriraju u evropske tokove obrazovanja. Pri tome nisu čak integrirani niti na nivou vlastite zemlje. Problem sa bh. obrazovnim sistemom je višestruko složen. Osim podijeljenosti na entitetske i kantonalne nivoe, ovaj obrazovni sistem je (doduše kao i svaki drugi) podijeljen na sektore osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. A visoko obrazovanje je najkritičnije. U ostalima vlada posljedični haos, jer, kako se kaže, od glave riba smrdi, pišu DANI čija je redakcija napravila malo istraživanje i donijela top listu najpoznatijih kupljenih diploma.

Kako su do njih došli Esed Radeljaš, Šaban Nurić, Besim Duraković (direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona), uposlenici Vlade Brčko Distrikta, Petar Jurčić (bivši direktor Hypo banke, godinama radio s falsificiranom diplomom), Predrag Kurteš (ministar policije Federacije BiH), Avdo Subašić (navodni inženjer u Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije), Besim Kopić, Fuad Saltaga (bivši profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu), čitajte u novom broju magazina DANI.

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook