DEPO ISTRAŽIVANJE/ NACIONALNA DISKRIMINACIJA U BIH

Potresna povratnička priča iz Tešnja: Zar čovjek može živjeti ovako u 21. vijeku?!

Arhiva10.12.13, 13:27h

Iako su od završetka rata u BiH u povratak izbjeglica i raseljenih lica uložene stotine miliona eura, mnoge su povratničke priče toliko strašne da je u njih teško (po)vjerovati. Priča o surovoj povratničkoj sudbini Milorada Stojčinovića iz sela Medakovo, nadomak Tešnja, jedna je od njih...

Kuća Milorada Stojčinovića flash

Koliko je novca izdvojeno za povratnike u BiH?

Samo prema podacima koji postoje za prethodne tri godine, za povratnike u Federaciji BiH izdvojena su sljedeća sredstva:

Godina 2010:

 U okviru Budžeta  za 2010. godinu FMROI je za potrebe rješavanja problema izbjeglica i raseljenih lica a u okviru Tekućih grantova - Transfer za raseljena lica i povratnike izdvojilo 24.030.000,00 KM, te u okviru Kapitalnog granta- Podrška implementaciji i održivom povratku izbjeglica i prognanih lica sa opdručja opštine Srebrenica - 1.648.008,00 KM. 

Godina 2011:

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica za nastavak procesa obnove, rekonstrukcije i izgradnje stambenih jedinica za izbjeglice, raseljena lica i povratnike, te izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju neophodne komunalne isocijalne infrastrukture, u Budžetu za 2011. godinu a u okviru

Tekućih transfera izdvojilo je 24.636.000 KM.

Navedeni iznos raspoređen je na sljedeći način:
- Tekući transferi pojedincima/ Transfer za raseljena lica i povratnike - 19.636.000,00 KM
- Transferi pojedincima/ podrška povratku izbjeglica i prognanih osoba sa područja Posavine RS - 2.000.000,00 KM
- Tekući transfer za programe podrške razvoja regije Srebrenica - 3.000.000,00 KM

U okviru Kapitalnih transfera izdvojeno je i 1.483.207 KM za Podršku implementaciji održivog povratka izbjeglica i prognanih lica sa područja regije Srebrenica. 

(Izvor: budžet Vlade FBIH za 2011.godinu)   

Godina  2012:

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica planiralo je 21.760.000,00 KMu Budžetu za 2012. godinu za nastavak procesa obnove, rekonstrukcije i izgradnje stambenih jedinica za izbjeglice, raseljena lica i povratnike, te izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju neophodne komunalne i socijalne infrastrukture.

Kompletna i detaljna lista izdvojenih sredstava za povratak izbjeglih i raseljenih lica u BiH može se pogledati putem Interaktivne mape na http://uzopibih.com.ba/povratak/Mapa.html

Milorad Stojčinović rođen je 1950. godine. Danas živi u selu Medakovo (opština Tešanj), gdje se vratio nakon rata. Kao i brojni drugi bh. povratnici, živi u polusrušenoj kući, bez krova, bez vode i struje, i osnovnih životnih namirnica.

Milorad se u Tešanj vratio sam, bez igdje ikoga svog. Preživljava od danas do sutra, ako mu neko nešto da, dobro je; ako ne, gladan i promrzao čeka novi dan.

- Često ga vidimo kako hoda pored puta tražeći bilo kakve otpatke. Živi u kući napravljenoj od betonskih blokova, međutim ove zime, zbog snježnih pokrivača, i krov nad glavom mu se potpuno srušio, kažu mještani koji mu povremeno pomažu, kad i koliko  mogu.

Kažu i da Milorad ima brata koji živi u blizini, ali ima pet odraslih članova porodice, a niko nije zaposlen, a teško oboljeli suprug i supruga preživljavaju od 270 KM mjesečne socijalne pomoći.

- Od toga 45 KM ide za kartu kćerki koja pohođa srednju skolu, ostatak za mjesečne troskove i skupe lijekove, tako da im vrlo malo novca ostaje za ostale potrebe, ali od toga svaki dan  daju hranu Miloradu i pomažu mu koliko mogu. Kupe mu i poneku svijeću, jer ovaj čovjek živi već godinama bez struje, u potpunom mraku, sam u četiri skoro srušena zida, pričaju komšije koje sa nevjericom konstatuju kako su povratnici najčešće prepušteni sami sebi iako u opštinskim kancelarijama sjede ljudi koji su zaduženi za njihovo zbrinjavanje i za taj posao primaju plate.  

Milorad Stojčinović ubijen je tugom i samoćom, i o sebi ne želi da priča. Proživljeni rat, neimaština i težak život koji ga lomi iz dana u dan, načinili su od njega usamljenika koji teško, gotovo nikako ne komunicira sa okolinom.

Za njega kao da na ovom svijetu mjesta nema. A potrebno mu je tako malo da se bar na trenutak osjeti kao čovjek. 

Suprotno ovim stravičnim fotografijama i činjenicama da su brojni povratnici i danas, 18 godina od završetka rata, prepušteni sami sebi, nezbrinuti i ostavljeni na ulici, djeluju ogromne višemilionske cifre koje su svake godine izdvajane upravo u ove svrhe.

Od završetka rata pa do danas, za povratak bh. izbjeglica izdvojene su stotine i stotine miliona KM, što budžetskih, što inostranih sredstava, i vjerovatno se nikada do kraja neće rasplesti priča o tome ko je i kako trošio ovaj novac, i u kojoj mjeri je on završio tamo gdje mu nije bilo mjesto. Zato i danas, duboko u 21. vijeku, širom Bosne i Hercegovine postoje ovakve fotografije...

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook