ORGANIZATORI ZADOVOLJNI POSJETOM PUBLIKE

Filmom 'Ja sam iz Krajine, zemlje kestena' i 'Mama' završavaju se Dani filma Mostaru

Arhiva17.09.13, 21:26h

Jasmin Duraković kazao je kako film "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena" jeste iz Krajine ali da ima veze s Mostarom jer jer jedna djevojka iz Mostara dala naslovom spomenutom filmu

ja sam iz krajine, zemlje kestena

Filmom "Mama" Faruka Lončarevića i "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena" Jasmina Durakovića završavaju večeras Sedmi dani filma Mostar.

Na konferenciji za novinare, koja je održana uoči prikazivanja filmova, izvršna direktorica festivala Maja Lasić kazala je kako je zadovoljna posjetom "naših sugrađana Danima filma". Izrazila je zadovoljstvo što su ovogodišnji Dani filma otvoreni filmom Mostarca Bobe Jelčića "Obrana i zaštita".

Direktor Dana filma Mostar Slaven Knezović istaknuo je kako su se Dani filma isprofilirali u kulturnu manifestaciju audio vizualnih umjetnosti. I on je istaknuo kako je ponosan što su ovogodišnji Dani filma otvoreni s mostarskim filmom, navodeći kako je to jedan veliki korak.

Jasmin Duraković kazao je kako film "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena" jeste iz Krajine ali da ima veze s Mostarom jer jer jedna djevojka iz Mostara dala naslovom spomenutom filmu.

Po njegovim riječima, film se bavi jednim dijelom BiH, ali je univerzalna povijesno ljubavna priča. Na press konferenciji Duraković je prestavio i ekipu filma i to Vanesu Glođo, Samru Ćatić, Njegicu Balordu, Muharema Osmića i Minku Muftić. Scenarist i producent filma Mirsad Ćatić kazao je novinarima kako je film potekao iz njegovog neobjavljenog romana "Krvavi zalogaj".

"Mi jesmo ljudi graničari koji spajaju, a ne razdvajaju (...) To je pričao o ljudima koji žive na oštrici i koji vole ljude preko granice", kazao je Ćatić istaknuvši kako je to film koji se ne može gledati usput već se mora sjesti i pogledati ga.

Inače , Dani filma Mostar počeli su 13.  filmom "Obrana i zaštita", a tokom Dana filma mogli su se pogledati "Kauboji" Tomislava Mršića, "Nije sve u lovi" Darija Plejića, "Šuti" Lukasa Nole, "Epizoda u životu berača željeza" Danisa Tanovića te "Hitac" Roberta Orhela. Na otvaranju Dana filma uručena je nagrada "Stablo ljubavi" Nadi Đurevskoj i Bogdanu Dikliću, koji igraju glavne uloge u filmu "Obrana i zaštita".

Ovogodišnji, sedmi po redu Dani filma Mostar odvijali su se uz potporu federalnog Ministarstva kulture, Fondacije za kinematografiju, Grada Mostara, Vlade Republike Hrvatske. Pokrovitelj festivala je Vijeće Ministara BiH, a organizator Kazališno filmska udruga "Oktavijan.

 

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook