PRVOKLASNA VIKEND LEKTIRA

Jufka po HALAL standardu: Kako napraviti savršenu BAKLAVU?

Arhiva21.07.13, 14:44h

Današnja varijanta baklave sa mnogo tankih jufki najverovatnije je nastala, poslije 16. vijeka, u carskim kuhinjama Topkapi saraja

baklavaSlatka, sočna, prosto se lijepi za nepca... A zovu je sarajevska, mostarska, svadbena, stambolska, đul-baklava, bademli-baklava, kajmak-baklava, džandar-baklava, divit-baklava, sevdidžan-baklava, mada imamo i tursku, grčku, makedonsku, egipatsku odnosno arapsku, azerbejdžansku, jermensku, turkmensku, kazahsku, avganistansku...

U arapskom Kuvaru čuvenog al-Bagdadija (iz 1226) pominje se jedna poslastica po načinu pripremanja veoma slična baklavi.Ipak, najstariji poznati recept za neku vrstu proto-baklave nađen je u kineskom kuharu iz 1330. godine.

Današnja varijanta sa mnogo tankih jufki najverovatnije je nastala, poslije 16. vijeka, u carskim kuhinjama Topkapi saraja.

mims baklava

Vrhunski kvalitet jufke Klas obezbjeđuje bogatim proizvodnim iskustvom, tradicijom dugom 110 godina i, naravno, strogom primjenom međunarodno priznatih standarda upravljanja kvalitetom ISO i HACCP.

Sve do 1995. godine jufka ili, kako se još naziva, vučeno tijesto, na našim prostorima rađena je ručno, a onda je prehrambena kompanija Klas d.d. Sarajevo prva u BiH uvela industrijsku, linijsku proizvodnju ove živežne namirnice. Cilj je bio potrošačima uštedjeti vrijeme i olakšati posao u kuhinji. Vremenom navike su se mijenjale, i već danas skoro sve savremene žene, prvenstveno zaposlene supruge i majke, u svom frižideru uvijek nadohvat ruke imaju gotove, svježe jufke.

Vrhunski kvalitet jufke Klas obezbjeđuje bogatim proizvodnim iskustvom, tradicijom dugom 110 godina i, naravno, strogom primjenom međunarodno priznatih standarda upravljanja kvalitetom ISO i HACCP.

-    Svakog dana naše proizvode konzumira više od dva miliona potrošača, pa je naša obaveza proizvodnja kvalitetne, zdrave i higijenski ispravne hrane. Prateći evropske i svjetske trendove, Klas je svojim proizvodima priskrbio i dodatnu vrijednost - halal certifikat. Halal status dokazala je Agencija za certificiranje halal kvalitete BiH i on se temelji na šerijatskim principima i halal standardu BAS 1049:2007, pravilnicima i drugim proceduralnim uputama. Zanimljivo je da u ovom dijelu Europe jedino Klas Sarajevo proizvodi jufku po halal standardu, pojašnjava Sabahudin Šabanović, Izvršni direktor za proizvodnju.

Osim na domaćem tržištu, kvalitet Klas jufke prepoznali su i potrošači u zemljama regiona, Europske unije i čak dalekih Sjedinjenih Američkih Država, pa su jufke među najprodavanijim proizvodima na izvoznim tržištima.

VIKEND KOLAČ:  Baklava od badema

Potrebno:

„Klas“ jufke za baklavu, 250 g putera, 200 g badema, 80 g grožđica, muskatni oraščić, 300 g šećera, 500 ml vode, vanilin šećer, limun.

Priprema:

Tepsiju premažite rastopljenim puterom i složite na dno četiri lista jufke koje ste izrezali prema veličini pleha, a svaki poprskajte puterom. Listove slažite dalje i svaki pospite mješavinom mljevenih badema, grožđica i struganog oraščića sve dok ne potrošite smjesu. Na vrhu složite preostala četiri lista jufke.

Prije pečenja jufke koje ste premazali smjesom izrežite nožem u obliku romba ili kocki. Prelijte rastopljenim maslacem i stavite u pećnicu na oko 200 stepeni C. Pecite dok baklava ne porumeni.

Pečenu baklavu prelijte ohlađenim sirupom i ostavite dva do tri sata da upije sirup. Sirup pripremite tako da šećer, vanilin šećer i vodu dobro prokuhate i umiješate sok od jednog limuna.

(DEPO PORTAL/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook