FOTO/ VETERANI 28. DIVIZIJE SREBRENICA PRVI PUT U SARAJEVU

Naser Orić: Jedno je sigurno - više od 12.000 Bošnjaka je krenulo iz Srebrenice, a samo ih 4.000 stiglo!

Arhiva14.07.13, 13:48h

Prvo poslljeratno okupljanje veterana 28. divizije Srebrenica organizirano je danas u Sarajevu, na platou ispred Centra Skenderija...

Veterani 28. Divizije Srebrenica u SarajevuFoto: Anadolija

Prvo poslljeratno okupljanje veterana 28. divizije Srebrenica organizirano je danas u Sarajevu, na platou ispred Centra Skenderija.

Član Organizacionog odbor za obilježavanje 18. godišnjice proboja 28. divizije Srebrenica na slobodne prostore Tuzlanskog kantona Amir Kuluglić je na pres-konferenciji kazao da je ova divizija pokrivala područje Srebrenice, Žepe, Bratunca, Vlasenice i Zvornika i „samim tim čuvala granicu Republike Bosne i Hercegovine u dužini od 100 kilometara duž krvave Drine naspram agresora i agresorske vojske, prije svega Užičkog i Novosadskog korpusa“.
Veterani 28. Divizije Srebrenica u Sarajevu
- Ovaj program nosi naziv "Preživjeli smo", s ciljem da podsjetimo i sebe i druge da smo preživjeli teški genocid, ali da smo odlučili da se značajnije uključimo u rješavanje životnih problema boračke populacije srednjeg Podrinja i da na taj način zajedno sa svim patriotima u BiH pokušamo da utičemo na rješavanje svih životnih problema, pogotovo porodica šehida - kazao je Kuluglić.
Veterani 28. Divizije Srebrenica u Sarajevu
To što smo preživjeti, istaknuo je on, daje nam obavezu da moramo sve učiniti da pomognemo djeci, porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima.
Veterani 28. Divizije Srebrenica u Sarajevu
- Dvadesetosma divizija je nastala iz seoskih jedinica, tako da ih nazovem. To su bile grupice ljudi, grupice mladih momaka koji su bili odvažni i koji su pružili otpor neprijatelju - kazao je ratni komandant 28. divizije Srebrenica Naser Orić.

Dodao je da je okrupnjavanjem jedinica, tih malih grupa, došlo do ukrupnjavanja gdje su formirali štab TO Srebrenica, poslije toga operativnu grupu, a na kraju iz te operativne grupe je formirana 28. divizija Srebrenica.
Veterani 28. Divizije Srebrenica u Sarajevu
Odgovarajući na novinarsko pitanje, Orić je kazao da ukupan broj žrtava nikada nisu mogli tačno utvrditi, s obzirom na zadnji egzodus 1995. koji se desio.

- Jedno je sigurno da je više od 12.000 Bošnjaka krenulo iz pravca Šušnjara, sa područja Srebrenice, a oko 4.000 je samo došlo na prostore Tuzanskog kantona - kazao je Orić.
Veterani 28. Divizije Srebrenica u Sarajevu
Amir Kuluglić je podsjetio da je područje Srebrenice i Žepe Rezolucijom 819 proglašeno zaštićemon zonom.

- S tom razlikom što je Srebrenica bila i demilitarizovana zona, što znači da su pripadnici Armije u Srebrenici predali naoružanje Kanadskom bataljonu u zamjenu za zaštitu i stanovništva i teritorije. Na našu veliku žalost, oni nisu ispunili svoju misiju, kazao je Kuluglić.

Veterani 28. Divizije Srebrenica u Sarajevu
Veterani 28. Divizije Srebrenica u Sarajevu
Veterani 28. Divizije Srebrenica u Sarajevu

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook