VIDEO/ KULTNA TEATARSKA PRIČA PONOVO PRED SARAJEVSKOM PUBLIKOM

Ma, kakav John Travolta... Pogledajte kako izgleda bosanski 'Briljantin'!

Arhiva01.06.13, 21:55h

Interes za ovo rasplesano muzičko scensko djelo, nakon premijerne izvedbe, ne jenjava pa uskoro slijedi repriza predstave, tačnije 11. juna ove godine u sarajevskom Narodnom pozorištu... Ako želite znati šta vas očekuje u bosanskom 'Briljantinu', pročitajte našu priču i zavirite u video i foto fragmente koji su pred vama

Briljantin u Narodnom pozorištuPod rediteljskom palicom profesorice Alme Ferović, direktorice i osnivačice Instituta za muziku, teatar i multimediju (IMTMT), 13. maja ove godine pred sarajevskom publikom premijerno je izveden popularni mjuzikl „Briljantin“. Glavne protogoniste mjuzikla čine studenti druge, četvrte i pete godine Muzičke akademije, ali su među brojnom postavom bili i studenti svih drugih odsjeka.

-  Vremena za sve skupa je bilo veoma malo, međutim uz pomoć kolegaNadže Pušilo, koja potpisuje koreografiju, i Nenada Tešića, koji je odgovoran za muzičku režiju, napravljen je ogroman posao na koji sam ponosna. Ovo je treći pokušaj u zadnjih 15-tak godina da se na scenu postavi mjuzikl „Briljantin“, no do sada nismo imali sreće, a ni tehničkih resursa. Sve se dogodilo na inicijativu prof. dr. Ivana Čavlovića, dekana Muzičke akademije u Sarajevu, koji je predložio da uradimo projekat u okviru majskih svečanosti 2013. u saradnji sa Narodnim pozorištem Sarajevo. Potom smo aplicirali na Fondaciju za muzičke, scenske i likovne umjetnosti i tek kada smo dobili sredstva, shvatili smo da konačno imamo mogućnost za realizaciju, pojasnila je rediteljica Alma Ferović za DEPO Portal. 

Briljantin u Narodnom pozorištu
Briljantin u Narodnom pozorištu

Ona, također, ističe i ogromnu podršku koju je ovaj projekat dobio od Narodnog pozorišta Sarajevo i direktora Darija Vučića, bez kojeg ne bi bilo moguće realizirati ovako zahtjevno muzičko-scensko djelo.

Mjuzikl „Briljantin“ je kultna, svjetski poznata teatarska priča, koja je doživjela i ništa manje uspješnu filmsku adaptaciju, a govori o prijateljstvima, ljubavima i avanturama grupe srednjoškolaca "Rydell High School". U istoimenom filmu svjetsku slavu svojevremeno je stekao glumac John Travolta, kao i Olivia Newton John koja mu je u ovom filmu bila partnerica, dok su brojne muzičke numere postale planetarno popularne i do danas ostale neprolazni hitovi. Ostalo je legenda...

U bh. izvedbi „Briljantina“ glavnu žensku ulogu, lik Sandy (Olivia Newton John), tumači Nikolina Vujić, koja ne krije ogromno zadovoljstvo što je dio ovog projekta.

-    Uvijek ću se sjećati rečenice Alme Ferović na početku rada na „Briljantinu“: Nećete vjerovati koliko ćete se pozitivno promijenti nakon ovog projekta i koliko ćete na neke stvari gledati drugačije... I stvarno jeste tako. Ja se mogu zahvaliti svojim roditeljima koji su me, još kao malu djevojčicu, uveli u svijet muzike i ostalih umjetnosti. Provodila sam sate u svim pozorištima u Sarajevu, gledala predstave, opere, balete i uvijek maštala o tome kako ću jednog dana i ja biti dio scene.

Njen partner u ovom projektu je Tarik Mulaomerović, koji je utjelovio lik Dannya Zuca (John Travolta). On smatra da bi ovakvih tetarskih djela trebalo biti mnogo više na ovdašnjoj sceni. 

-    Doživjeti ovacije, vidjeti oduševljenu publiku, pjevati i plesati na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo..., sve je to neprocjenjivo i dragocjeno iskustvo. Cijelokupan proces stvaranja, rad na koreografiji, glumi i pjevanju pa do konačne evaluacije procesa, i na kraju dugotrajnog aplauza, jednostavno ne može vas ostaviti ravnodušnim, priznaje nam i dodaje da bi ovakve predstave trebale biti više zastupljene u osnovnom i srednjem obrazovanju, kako bi mladi ljudi bili svjesni značaja umjetnosti i kulture uopšte.

Njihova kolegica Ajsela Zoronjić imala je zadovoljstvo glumiti ratobornu Rizzu, vođu ženske ekipe „Pink Ladies“ u predstavi, koja je za DEPO Portal kratko prokomentarisala:

-    Zadovoljna sam, ali i zahvalna i sretna što mi se dogodio "Briljantin", sigurna sam da ću ga pamtiti jako dugo... Posebno mi je drago što smo ovim mjuziklom uspjeli oduševiti publiku i vratiti ih u njihove mladalačke dane.  

Interes za ovo rasplesano muzičko scensko djelo, nakon premijerne izvedbe, ne jenjava pa uskoro slijedi repriza predstave, tačnije 11. juna ove godine ponovo u sarajevskom Narodnom pozorištu.

Ukoliko niste bili na premijeri, a želite znati šta vas očekuje u bosanskom  'Briljantinu', zavirite u kratke video fragmente koji su pred vama.

(DEPO PORTAL/A.Hurko)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook