CRNOGORSKI PREDSJEDNIK POLOŽIO ZAKLETVU

Filip Vujanović započeo treći mandat na čelu države

Arhiva20.05.13, 20:30h

Ugled, vrijednost i identitet Crne Gore ćemo sačuvati tako što ćemo i dalje biti primjer regionu, jednako nastavljajući evropske i evroatlantske integracije, rekao je Vujanović

Filip VujanovićPolaganjem zakletve pred crnogorskim poslanicima i svečanom inauguracijom, reizabrani predsjednik Crne Gore Filip Vujanović večeras je i zvanično započeo svoj treći mandat, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).

Inauguraciju predsjednika Crne Gore otvorio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, nakon čega je pozvao Filipa Vujanovića na polaganje zakletve.

Krivokapić je podsjetio da u Vladinom domu već više od sto godina zasjeda crnogorski parlament.

„Zaklinjem se svojom čašću na Ustavu Crne Gore da ću dužnost predsjednika Crne Gore obavljati savjesno i odgovorno za dobro svih građana naše domovine. Kao predsjednik države posvetit ću se očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Crne Gore i njenoj afirmacije kao građanske demokratske, ekološke i države socijalne pravde zasnovane na vladavini prava“, glasila je Vujanovićeva zakletva, prenio je dopisnik AA.

Ugled, vrijednost  i identitet Crne Gore, dodao je, ćemo sačuvati tako što ćemo i dalje biti primjer regionu, jednako nastavljajući evropske i evroatlantske integracije.

''Jedina smo država jugoistočne Evrope koja je u pristupnim pregovorima sa EU sa maksimalnom posvećenošću“, kazao je Vujanović.

Inauguraciju predsjednika Filipa Vujanovića obilježio je današnji protestni marš građana nezadovoljnih trenutnim stanjem u Crnoj Gori. Oni su dan Vujanovićeve inauguracije vidjeli kao povod da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Svečana sjednica polaganja zakletve starog-novog predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića održana je bez prisustva opozicije, Demokratskog fronta (DF), Pozitivne Crne Gore i poslanika Socijalističke narodne partije (SNP).  

Filip Vujanović je ponovo izabran za predsjednika Crne Gore 7. aprila, osvojivši ukupno 51,21 posto glasova dok je njegov protukandidat Miodrag Lekić imao 48,79 posto glasova.

Po Ustavu Crne Gore, mandat predsjednika Crne Gore traje pet godina.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook