FOTO I VIDEO/ 34 GODINE OD SMRTI VELIKOG REVOLUCIONARA

Josip Broz Tito - čovjek na čiju su sahranu došla četiri kralja, 31 predsjednik, 22 premijera...

Arhiva04.05.14, 09:59h

Na današnji dan 1980. godine Ljubljani je umro Josip Broz Tito (1892.) komunista, revolucionar i doživotni predsjednik SFRJ. Sahranjen je u Beogradu u Kući cvijeća, a lista državnika i poznatih osoba koje su došle na Titov posljednji ispraćaj bila je impozantna: četiri kralja, 31 državni predsjednik, dvadeset i dva premijera, četrdeset i sedam ministara spoljnih poslova...

Tito, nova

Maršal Josip Broz Tito (Kumrovec, Austro-Ugarska, 7. maj 1892. — Ljubljana, SFRJ, 4. maj 1980.) je bio predsjednik Socijalističke federativne republike Jugoslavije od 1953. do 1980. godine.

Bio je lider Komunističke partije Jugoslavije (kasnije Savez komunista Jugoslavije) od 1937. do 1980, vođa Narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije od 1941. do 1945, a kasnije i vrhovni komandant Oružanih snaga SFRJ. Jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih.

U Bosni i Hercegovini Tito se smatra jednom od najznačajnijih historijskih ličnosti, a glavna sarajevska ulica i danas nosi njegovo ime.



Preminuo je u Kliničkom centru u Ljubljani, 4. maja 1980. godine. Njegova sahrana je okupila mnoštvo političkih ličnosti, šefova država i vlada iz svih država svijeta.

Josip Broz Tito i John Kennedy

U to vrijeme pojavljuju se prve sumnje da li će njegovi nasljednici uspjeti da očuvaju Jugoslaviju u kojoj je on uspješno suzbijao nacionalizam i održavao jedinstvo.

Nažalost, te sumnje se ostvaruju desetak godina nakon njegove smrti kada etničke podjele i konflikti dovode do krvavog raspada Jugoslavije.



Sahranjen je u Beogradu u mauzoleju nazvanom Kuća cvijeća. Njegova sahrana je bila jedna od najvećih u historiji čovječanstva.

Lista priznatih državnika i ličnosti koji su se okupili da odaju posljednju počast Titu je bila impozantna: 4 kralja, 31 državni predsjednik, 22 premijera, 47 ministara vanjskih poslova, uz to poznate ličnosti kao Indira Gandhi, Margaret Thatcher, Willy Brandt i mnogi drugi.

tito nehru nasser

Tito je bio jedina poznata osoba koja je pored pape Ivana Pavla II imala pogreb sa preko 100 svjetskih državnika, što predsjednika, premijera, monarha i ambasadora.

Jovanka i Josip Broz sa Nixonom

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook