CHARLAMA PROJEKAT

Novi CeKA u Sarajevu

Arhiva11.06.10, 14:32h

CeKA Charlama će se baviti promocijom novih umjetničkih formi i kulturnom edukacijom ovdašnjeg javnog prostora, a polje djelovanja će biti suvremena umjetnost, ali i film, teatar, muzika, književnost i svi drugi oblici arta i kulture. Predsjednik Skupštine i umjetnički direktor CeKA Charlama je karizmatnčni bh. suvremeni umjetnik Jusuf Hadžifejzović,a predsjednik društva je filmski reditelj i dramski pisac Jasmin Duraković

subdokumenta2Nakon velikog uspjeha koji je doživio u BiH, regiji i širom svijeta, art projekat „Subdokumenta“  nastavlja sa svojim radom. Nastao kao spontani oblik organizovanja nekolicine umjetnika u Sarajevu, „Subdokumenta“ su obilježila suvremenu umjetnost u BiH u prošloj godini, okupivši u prostorima Centra Skenderija preko 100 umjetnika iz BiH, regije i čitavog svijeta. Projekat je vrlo brzo prepoznat na svjetskoj umjetničkoj sceni kao jedan od najinteresantnijih koji dolazi sa prostora Istočne Evrope i o njemu su vrlo pohvalno pisali „New York Times“, „La republica“, „Corriere della Sera“, Wiena International. Uspjeh je na kraju priznat i ovdje, pa je Fondacija za scenske i likovne umjetnosti Federacije BiH podržala ove godine projekat, omogućivši mu još veći umjetnički i javni zamah.

Zbog svega ovoga, umjetnici i javni radnici okupljeni oko ovog projekta odlučili su ga ozvaničiti i formirali su umjetničko udruženje Centar kulturnih aktivnosti (CeKA) Charlama.

CeKA Charlama će se baviti promocijom novih umjetničkih formi i kulturnom edukacijom ovdašnjeg javnog prostora, a polje djelovanja će biti suvremena umjetnost, ali i film, teatar, muzika, književnost i  svi drugi oblici umjetnosti i kulture. Predsjednik Skupštine i umjetnički direktor CeKA Charlama je  najpoznatiji bh. suvremeni umjetnik Jusuf Hadžifejzović, predsjednik društva je filmski reditelj i dramski pisac Jasmin Duraković, dok su Boris Šiber i Mirsad Ćatić projekt menadžeri CeKA Charlame. Među osnivačima društva je i Saša Bukvić, likovni umjetnik i osnivač čuvene sarajevske art grupe „Zvono“.

Sekretar društva bit će mlada bh. umjetnica Lejla Čehajić. U toku je formiranje i Umjetničkog savjeta u kojem su, pored osnivača društva, i historičarka umjetnosti Nermina Zildžo, Senadin Musabegović i druga značajna imena ovdašnje umjetničke i kulturne scene.

Naredni projekat  u okviru „Subdokumenata“ je instalacija mlade bh. umjetnice Admire Bradarić „Marlyn Monroe u belaju“, koja će se održati 17. 06. 2010 u galeriji „Charlama“ Privrednog grada Skenderija.

Istu noć sa radom počinje i art kino „Subdokumenata“ u okviru kojeg će biti prikazan dokumentarni TV esej „Putovanje muzejom suvremene umjetnosti“ Jasmina Durakovića, a koji je realiziran u okviru tv. serijala „Čekajući 2001 Sarajevo“  1999-2000. godine.

(ak/DEPO PORTAL)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook