CATHERINE ASHTON

Crna Gora je primjer u regionu kada su u pitanju europske integracije

Arhiva15.04.13, 18:09h

Crna Gora je primjer u regionu kada su u pitanju europske integracije, a borba protiv kriminala i korupcije i dalje treba biti u vrhu prioriteta te države, kazala je danas visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, poručivši učesnicima predsjedničkih izbora u Crnoj Gori da budu konstruktivni, javlja Tanjug

Catherine Ashton

Ashton je novinarima u sjedištu Izaslanstva EU u Podgorici, nakon sastanka s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem i šefom diplomacije Igorom Lukšićem, kazala da nije slučajno izabrala Crnu Goru kao prvu državu koju će posjetiti tijekom balkanske turneje.

Crna Gora zaista može biti primjer ostalim državama u regionu. Crna Gora može biti ponosna zbog značajnih dostignuća, istaknula je visoka predstavnica, navodeći da pažljivo prati proces europskih integracija Crne Gore.

Želim da progres Crne Gore u europskim integracijama bude stabilan, a na tom planu veoma je bitno da borba protiv organiziranog kriminala i korupcije i dalje budu prioriteti, kazala je Ashton, ističući da se od zvanične Podgorice očekuje da izvrši i ustavne reforme u oblasti pravosuđa.

Ashton je istaknula kako je uvjerena da će Crna Gora na pozitivan način odgovoriti na izazove europskog puta i da će izvršiti sve neophodne reforme.

Govoreći o predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, Ashton je pozvala sve strane da budu konstruktivne povodom tog pitanja.

Pozivam sve političke strane u Crnoj Gori da na konstruktivan način budu uključene u to pitanje i da se ponašaju u skladu s pravnim procedurama, kazala je visoka predstavnica.

Nakon obraćanja Ashton medijima nije bila ostavljena mogućnost postavljanja pitanja.

U Crnoj Gori i dalje traje politička kriza nakon predsjedničkih izbora na kojima je, prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije (DIK), pobijedio kandidat vladajuće DPS Filip Vujanović, dok Izborni štab Miodraga Lekića osporava te rezultate zbog navodnih neregularnosti.

DIK je priopćio da je, prema preliminarnim rezultatima, Vujanović pobjedio na izborima, jer je za njega glasalo 161.940 birača ili 51,21 posto, a za Lekića 154.290 ili 48,79 posto.

Lekić je, međutim, prema podacima njegovog Izbornog štaba, osvojio 50,5 posto glasova, a Vujanović 49,5.  Lekić je kazao da neće priznati pobjedu Vujanovića na nedavnim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, dodajući da ne isključuje proteste kao oblik političke borbe.

DIK je ranije danas odbio sve prigovore Izbornog štaba Lekića na regularnost predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, a nakon ponavljanja glasanja na tri biračka mjesta bit će proglašeni konačni rezultati izbora.

Ashton je posjetom Crnoj Gori započela balkansku turneju tijekom koje će izvjesno posjetiti još Tiranu i Skoplje. Cilj turneje je, kako je objašnjeno iz njenoga ureda, potvrda europske perspektive zemalja regiona, ohrabrenje reformi i razvoj dobrosusjedskih odnosa.

(FENA/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook