ZLATKO LAGUMDŽIJA

Sarajevo grca u krizi, pogledajte samo šta se dešava s KCUS-om, a tamo se liječi cijela BiH

Arhiva05.04.13, 09:48h

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija jučer je u Zenici, komentarišući aktuelnu političku situaciju u BiH , kazao da je evidentno da imamo snage dezintegracije BiH, otvorene a i prikrivene, koje pokušavaju da zaustave svaki mogući napredak ka EU, a da istovremeno generiraju haos, prije svega u FBiH, ne bi li time pokazali neodrživost ove zemlje, piše danas Oslobođenje

Zlatko Lagumdžija, nova

-  Mi činimo sve što je u našoj moći da u skladu sa definiranom parlamentarnom većinom imamo efikasne vlasti na svim nivoima - kazao je Lagumdžija.

On je rekao da su, kada je SDA okupila parlamentarnu većinu i preuzela vlast u Kantonu Sarajevo, iz SDP-a,  "kao legalisti, prepustili na način koji je uobičajen u cijelom svijetu".

- Poznato je da Sarajevo sada grca u problemima, ali to je legitimno pravo onoga koji ima parlamentarnu većinu. S druge strane, očigledno je da u FBiH imamo SDA zajedno sa Budimirom, koja pokušava da opstruira jedinu parlamentarnu većinu koja može nešto da učini. I uz to treći set pitanja - aranžman sa MMF-om, gdje se čini sve da se pod lažnom brigom za neke kategorije boraca uruši proračun čitave FBiH, da se čak i oni u čiju se zaštitu staje, da i njihove penzije budu ugrožene i prepolovljene, a naročito da dođe u opasnost čitava ekonomija zemlje i njena socijalna i ekonomska stabilnost. Činimo sve što je u našoj moći i znamo da se Nermin Nikšić i ja pokušavamo optužiti za sve ono. Mi smo, ustvari, krivi što ne dozvoljavamo da se sve ovo uruši pod krinkom bezprizorne borbe za fotelje i opstanak ljudi na vlasti - istakao je Lagumdžija.

Lider SDP-a je dodao kako je primjer svega Klinički centar u Sarajevu, koji ima problem što je njegov menadžment za direktora izabrao uglednog profesora, koji nije član SDA, zbog čega je "struktura koja vodi Kanton Sarajevo odlučila da ne finansira Centar u kojem se liječi čitava BiH". On je ustvrdio da će SDP učiniti sve da "takva vrsta BiH koju oni predstavljaju, koja je u stanju uraditi nešto ovako Kliničkom centru, ne vlada državom, jer je onda više neće biti".

Na pitanje kada bi mogla početi primjena presude Sejdić - Finci, predsjednik SDP-a je odgovorio da je 11. april datum "kada ćemo doći Evropi i Bogu na istinu, ali i sami sebi, ukoliko do tada ne postignemo dogovor koji je već postignut u Bruxellesu".

- U Bruxellesu je napravljen jedan odličan model, koji definira BiH kao zemlju u kojoj će se članovi Predsjedništva moći birati na čitavoj teritoriji, svaki građanin će moći da bira svakog čovjeka koji je iz Ustavom definirane izborne jedinice, a to su FBiH i RS - naglasio je Lagumdžija.

(FENA/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook