ZBOG NEZAKONITE SMJENE DIREKTORA FONDACIJE 'ODRAZ'

Nikšić od Svjetske banke tražio suspenziju 110 miliona maraka

Arhiva16.03.13, 14:40h

Premijer Nikšić odgodu sredstava od Svjetske banke zatražio je nakon što je Upravni odbor Fondacije Odraz imenovao novo rukovodstvo

nermin nikšić Foto_DEPOFederalni premijer Nermin Nikšić zatražio je od Svjetske banke da suspendira 110 miliona maraka namijenjenih za Projekt poboljšanja malih i srednjih preduzeća. Sredstva su trebala biti uplaćena Fondaciji Odraz, koja u ime Vlade provodi projekte ovog međunarodnog finansijera za podršku privredi.

Premijer Nikšić odgodu sredstava od Svjetske banke zatražio je nakon što je Upravni odbor Fondacije Odraz imenovao novo rukovodstvo. Neposredno prije početka realizacije ovog projekta, UO Fondacije Odraz smijenio je dotadašnjeg direktora Safeta Dauta i na njegovo mjesto doveo Vinka Jakića, bez provođenja bilo kakve konkursne procedure i informiranja Vlade FBiH.

Premijer Nermin Nikšić nakon imenovanja Jakića, zatražio je pojašnjenje od članova UO i upozorio Svjetsku banku na sva dešavanja.

- Ovdje se radi o pokušaju istih snaga, kojim je propao pokušaj pljačke Razvojne banke Federacije BiH, da zagospodare novcima kojim raspolaže Fondacija Odraz.

Očito je da su tajkunski pokrovitelji SDA, Lijanovića i HSP-a u velikoj panici i nervozi jer im polako presušuju novčani izvori koje su godinama preusmjeravali iz različitih državnih fondova u svoje džepove.

Dovođenje kompromitiranog Vinka Jakića bez bilo kakve procedure na čelo Fondacije Odraz, da bi upravljao sa 110 miliona KM namjenjenih domaćim privrednicima, je nešto što nikad neću prihvatiti.

Moja je obaveza bila da o tome obavijestim Svjetsku banku da bih sačuvao kredibilitet Federacije BiH koji bi nepovratno bio narušen ako bi Jakić i njegovi sponzori dobili priliku da prema svojim planovima i željama, krčme novac građana.

O ovome sam upozorio i sve članove Upravnog odbora Odraza kao i visokog predstavnika u BiH, koji javno tvrdi da institucije u FBiH funkcioniraju, iako i ovaj slučaj jasno govori na koji način zapravo one rade.

Ništa što radim nije i nikad neće biti skriveno od javnosti, pa nije ni pismo koje sam u vezi s ovim dešavanjima uputio Svjetskoj banci - kazao je za FENU premijer Nikšić.

Iz Svjetske banke potvrđuju da su zaprimili pismo federalnog premijera.

- Kontaktirat ćemo ministra finansija, kojeg je Federacija ovlastila za predstavnika za ovaj projekt, u narednim danima kako bismo dogovorili sastanak na kojem ćemo razgovarati o mogućem utjecaju ove informacije o Fondaciji Odraz na projekt i utvrditi odgovarajuće korake s ciljem pravilnog korištenja projektnih sredstava, stoji u obrazloženju Svjetske banke.

(DEPO, BLIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook