NJEMAČKI LABORATORIJI IZMJERILI NAJVEĆU TOKSIČNU DOZU

U svih 25 uzoraka mlijeka iz Srbije pronađena opasno visoka doza aflatoksina

Arhiva01.03.13, 19:34h

U svim uzorcima mlijeka iz Srbije što su analizirani u Njemačkoj, pronađena je povišena razina aflatoksina, priopćila je u petak vojvođanska vlada

 mlijeko naslovna

Vojvođanski pokrajinski tajnik za međuregionalnu suradnju Branislav Bugarski rekao je na konferenciji za novinare da je svih 25 uzoraka poslanih na ispitivanje u Njemačku imalo više od 0,08 mikrograma aflatoksina po kilogramu, što je najviša vrijednost koja se može izmjeriti u tome laboratoriju.  

On je precizirao da je devet uzoraka mlijeka uzeto iz vojvođanskih trgovina 20. veljače, a preostalih 16 je uzeto 25. veljače, što znači nakon odluke srbijanske vlade o povlačenju mlijeka s razinom aflatoksina višom od 0,05 mikrograma.  

Bugarski je rekao da su rezultati analize, rađene u referentnom laboratoriju u okolici Muenchena, ukazali da je u svih 19 uzoraka mlijeka nazočnost aflatoksina od 0,1 do 0,12 mikrograma po kilogramu, prenijela je agencija Beta.  Na problem povišene razine aflatoksina u mlijeku koji se prodaje u Vojvodini i Srbiji prvi je 19. veljače ukazao vojvođanski tajnik za poljoprivredu Goran Ješić.  

Srbijanska vlada optužila je vojvođansku da takvim istupima i informacijama uznemiruje javnost u Srbiji, a u četvrtak je problem povišene razine aflatoksina u mlijeku riješila donošenjem uredbe po kojoj je dopušteno da mlijeko sadrži do 0,5 mikrograma po kilogramu, umjesto dosadašnjih 0,05.

(FENA/em)