Problem je u tome što nam šećer daje energiju u obliku čistih kalorija i ne nudi ništa drugo. Stoga naš organizam mora koristiti druge hranjive tvari kako bi ga probavio, a to može utjecati na naše zdravlje, naročito na slabljenje imuniteta.
Osim toga, prevelik unos šećera može donijeti probleme s tjelesnom težinom, šećernu bolest i srčane bolesti, prenosi Jutarnji.hr.
Kolika je preporučena dnevna količina?
Dnevno bismo smjeli unijeti do 90 g šećera. To je otprilike 13 čajnih kašika. Toliko ćete šećera naći u dvije limenke gaziranog pića ili u osam čokoladnih keksića. Treba napomenuti da bi polovicu tog šećera trebalo unijeti prirodnim putem. Naime, šećer se nalazi i u prirodnim proizvodima (laktoza u mlijeku i fruktoza u voću) i upravo su ti oblici najmanje štetni za zdravlje.
Gdje se šećer sve krije?
Tzv. low fat proizvodi, tj. proizvodi sa smanjenim udjelom masti često imaju veći udio šećera kako bi se nadomjestio okus. Gotova hrana poput juhe iz vrećice ili gotovih umaka može sadržavati šećer. Limenka gaziranog soka sadržava gotovo sedam žličica šećera, a to je polovica dnevne preporučene količine
Čitajte šta piše na ambalaži!
Sastav namirnica obično je izražen na 100 g. Ako ima manje od 5 g šećera u 100 g proizvoda, znači da ta namirnica ima nizak udio šećera. Ako ima više od 15g, to je vrlo visok udio. Tražite tzv. ‘oze’ – glukoza, saharoza, fruktoza, glukoza – sve su to vrste šećera koje nalazimo u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo.
(DEPO/BLIN/em)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook