Ponovno korištenje već iskorištenih kesica čaja nije nikakva novost. U drevnoj Kini čaj se palio u ljetna predvečerja da bi štitio od neželjenih insekata. Ne bacajte vrećice čaja poslije prve upotrebe. Evo kako sve možete da ih iskoristite.
Marinirajte meso
Meso koje namjeravate da spremite za ručak marinirajte u ostacima čaja ili uz pomoć iskorišćenih kesica za čaj da biste spriječili da ono postane tvrdo i žilavo. Slatkoća čaja obogatiće ukus mesa i održati ga vlažnim.
Očistite prozore
Čaj može ukloniti masnoću i mrlje na ogledalima. Jednostavno skuvajte "drugu rundu" čaja s jednom ili dvije stare kesice i to iskoristite kao sredstvo za čišćenje. Za to vam, vjerovali ili ne, mogu pomoći i filtri za kafu.
Osvježite ormar
Da biste uklonili ustajale mirise iz ormara, u njega stavite tanjir s nekoliko osušenih kesica čaja koje će "upiti" neprijatno mirise i vašem ormaru dati svježinu. Istu stvar možete da uradite i s cipelama: ako imaju neprijatan miris, u njih stavite kesice čaja.
Rješenje i za tepih
Da biste osvježili stari tepih, jednostavno na njega stavite osušene listiće čaja. Neka na njemu odstoje desetak minuta, a kasnije ih jednostavno možete usisati.
(DEPO/BLIN/em)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook