PREPORUKA EUROSTAT-A

Popis stanovništva u BiH treba odgoditi!

Arhiva19.12.12, 13:44h

Popis stanovništva u BiH treba biti urađen slijedeće godine, ali je EUROSTAT u novom izvještaju preporučio da popis bude odgođen za šest mjeseci, odnosno, da umjesto u aprilu bude održan u oktobru 2013., kazao je novinarima u Sarajevu otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi

popis stanovništva u BiHDodao je da ova preporuka nije razlog za dramu već je preporuka rezultat tehničkih prepreka koje bi trebale biti riješene.

- Ovo vrijeme treba mudro i produktivno iskoristiti. Popis mora biti izvršen na osnovu međunarodnih standarda, standarda EU i UN-a. Da bismo to učinili moramo se dobro pripremiti - istakao je Daviddi.

Razlozi za odgodu su, kazao je, tehničke prirode.

- Još nije završen upitnik, numeracijske oblasti nisu finalizirane, a neke zone koje su na graničnim linijama pojedinih oblasti nisu razjašnjene - pojasnio je.

Svi ovi problemi su povezani i moraju biti riješeni u nizu.

Daviddi je dodao i da određena politička pitanja nisu iskristalizirana.

- Ukoliko je potrebno političko nadziranje procesa popisa, a koji je sam po sebi tehnička operacija, onda treba riješiti nekoliko pitanja koje generiraju političke tenzije. Ali, jasno je da ukoliko želimo da riješimo tehnička pitanja, moramo imati minimum političke saglasnosti - kazao je.

Istakao je da se nada da će sve prepreke uskoro biti riješene jer je popis stanovništva u BiH od fundamentalne važnosti za sve aspekte života u ovoj zemlji.

(FENA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook