VIDEO/ SVJEDOK JOSIP BILETIĆ PRED SUDOM BIH

Ko je plaćao kaucije za izvlačenje Zijada Turkovića iz zatvora?

Arhiva01.11.12, 17:12h

Na danas održanom ročištu u suđenju kriminalnoj grupi Zijada Turkovića svjedočio je ugostotelj Josip Biletić iz Viteza, nekadašnji prijatelj ubijenih Vernera Ajdarija i Marija Tolića. Pogledajte desetominutni snimak sa suđenja kojeg je za prikazivanje javnosti odobrio Sud BiH!

Josip Biletić

Na današnjem ročištu saslušan svjedok Josip Biletić, ugostitelj iz Viteza, koji je ispričao da je dobro poznavao ubijenog Marija Tolića, jer su zajedno držali diskoteku na Vlašiću. Svjedok je naveo da je poznavao i Vernera Ajdarija, koji se preko njega upoznao sa Tolićem.

- Marija Tolića upoznao sam ga prije jako davno u Zenici, bili smo dobri prijateljima, a dvije godine prije njegovog nestanka držali smo diskoteku na Vlašiću, a
Vernera Ajdarija sam upoznao u Vitezu. Njih dvojica su se ustvari preko mene i upoznali, rekao je svjedok.

- Poznajem i Zijada Turkovića, njega sam upoznao prije šest godina, doveo ga je Tola kod mene u kafić da se upoznamo...

Tola me nazvao iz Hrvatske i pitao me da li imam da mu posudim 30.000 maraka. Pare sam dao nekom tipu, kasnije sam saznao da je to neki Zikin prijatelj ili rođak, nisam sad siguran. Kada je kasnije Tolić sa Zikom došao u moj kafić, rekao mi je da su one pare koje sam mu posudio uplaćene za kauciju da Turković izađe iz pritvora", ispričao je Biletić te dodao da mu je novac koje je posudio kasnije vraćen.

- Tolića sam zadnji put vidio u Zenici, na čimburijadi, na vikendici kod jednog tipa zvanog Čola. Mario je bio uznemiren ali ja nisam znao zbog čega. Zvao me da pomjerim auto kako bi mogao izaći sa svojim autom iz dvorišta, ali nije mi htio reći šta se dešava, otišao je i vratio se poslije sat vremena, ali jako uznemiren.  Nakon par dana sam čuo da nema Tole, zvao sam braću i ženu, ali mi niko nije znao reći šta je s njim. Pitao sam ljude iz Sarajeva za Marija, ali ni oni nisu znali.
I drugi su tražili, ali ja ne znam da li su nešto saznali. Jednom sam ga i ja išao tražiti, išao sam s Mirzom Drinićem, načuo sam da neki čovjek zvani Nisko zna nešto o nestanku Marija Tolića...rekao je Biletić...

Pogledajte desetominutni snimak sa suđenja kojeg je za prikazivanje javnosti odobrio Sud BiH;

(DEPO/BLIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook