PRIHVAĆENA (JEDINA) PONUDA IZBIH

Mesdžid u Lužanima

Arhiva25.09.12, 22:53h

Iako značajan broj stanovnika ilidžanskog naselja Lužani nije za izgradnju novog mesdžida na mjestu na kojem se trenutno nalazi dječiji park, načelnik Ilidže Senaid Memić, ne mareći za potrebe stanovnika svoje općine, nastavlja sa svojim predizbornim paklenim planom

Piše: Mirna DUHAČEK

Bizaran prizor dočekat će vas u sarajevskom naselju Ilidža – još jedna u nizu nedovršenih džamija, ali sa ove se smiješi lice načelnika Senaida Memića. Prošle izbore glasove je 'kupovao' izgradnjom džamije (koja, treba li reći, još uvijek nije završena), a sada to opet pokušava uraditi, ali ovaj put manje ambiciozno, a više recesijski – izgradnjom mesdžida u Lužanima, tik do jedinog sarajevskog autokampa 'Oaza'. Prethodno 'kolosalno' (nedovršeno) djelo ukrasio je svojim licem: razvukao jumbo plakat, sa kojeg se usiljeno smješka, preko jednog džamijskog zida, i tu stoji još od prošlih izbora. Ali budući da ni sama Islamska zajednica u BiH ne poštuje svoje proglase u kojim napominje da politici nije mjesto u džamijama (možda to isključuje džamijske zidove?), ne čudi da Memić nastavlja da iskorištava njenu 'širokogrudost'.

Poslovni prostori u mesdžidu

Sličnim trikovima načelnik Memić odlučio je ponovo skrenuti pažnju s egzistencijalnih problema stanovnika ove općine pa pod lažnim izgovorom da mesdžid zahtijevaju 100-postotni RVI, amputirci i paraplegičari naselja Lužani (iako je šest od sedam 100-postotnih RVI, amputiraca i paraplegičara to demantiralo), pa odlučio raspisati Javni konkurs za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje vjerskog objekta – mesdžida. Riječ je o mesdžidu, kako saznajemo, od 320 kvadratnih metara u čijem prizemlju bi se trebali naći i poslovni prostori!

park_lužani_flash

Sedmom 100-postotnom pripadniku RVI, paraplegičara i amputiraca Lužana, Šefki Hubijaru, koji nije želio potpisati demantij, iznimno je stalo da se tu izgradi mesdžid, između ostalog, kako kažu naši sagovornici, što je 'namjerio' dati 100.000 KM donacije IZBiH za njegove temelje. Vrlo lako bi se moglo dogoditi da iz zahvalnosti na velikodušnoj donaciji jedan poslovni prostor dobije Hubijar, koji ih u Sarajevu ima nekoliko i daje ih u najam.

DEPO PORTAL je Hubijara pitao za komentar, ali jedino što smo dobili su fraze o vjerskim slobodama i poricanje poslovnog interesa. Hubijar takođe tvrdi da ne izdaje poslovne prostore po gradu, iako je dovoljno ukucati njegovo ime u Google i odmah pronaći oglase o tome kako izdaje dva prostora od 100 kvadrata u Ulici Hamdije Čemerlića na Grbavici.

Međutim, ima još jedna osoba iz Lužana (to su do sada ukupno dvije) koja želi sa zemljom sravniti dječiji park. Riječ je o Nazifu Hodžiću, dugogodišnjem sekretaru Udruženja RVI i predsjedniku Mjesne zajednice Lužani, koji je ovogodišnji SDA kandidat za Općinsko vijeće Ilidža.

Dok 'ruka ruku mije', Hodžić, Hubijar i načelnik Memić, bez obzira na zahtjeve i peticije stanovnika ovog sarajevskog naselja nastavljaju sa svojim planom 'kako pogodovati Islamskoj zajednici, da i ona pogoduje tebi'.

Viši cilj

DEPO PORTAL je ranije pisao o inicijativi dijela stanovnika Lužana protiv izgradnje bilo kakvog vjerskog objekta o ovom naselju. Odmah nakon prvog teksta, u kojem su stanovnici Lužana iznijeli svoja strahovanja o okončanju ovog konkursa, uputili smo upit načelniku Senaidu Memiću.

Međutim, načelnik, koji očigledno igrajući na kartu vjerskih osjećaja pokušava osigurati izbornu pobjedu, bez obzira što stvarna potreba za još jednim mesdžidom u ovom trenutku ne postoji (jer jedan mesdžid već ima u blizini, a i džamija), odbija da se uopće pozabavi time šta stanovnici Lužana kažu o njegovim planovima. Najprije je odbio sazvati sjednicu Općinskog vijeća, kako bi se raspravilo o ovom konkursu, zatim nije reagovao ni na demantij 100-postotnih pripadnika RVI, paraplegičara i amputiraca, a niti je komentarisao peticiju s potpisima više od stotinu mještana.

DEPO PORTAL je, međutim, uspio doći do načelnika, odnosno njegove portparolke. Nakon punih 11 dana čekanja odgovora na osam konkretnih pitanja, odlučio nam se obratiti izjavom na jednoj stranici. Naravno, ni na jedno pitanje nismo dobili odgovor: niti na ono zašto se pri opravdavanju raspisivanja konkursa za izgradnju mesdžida poziva na 100-postotne paraplegičare naselja Lužani, kada su oni uputili demantij u kojem su jasno rekli da njima mesdžid ne treba; niti je odgovorio na koji način je utvrdio da stanovnicima Lužana treba mesdžid; niti je ponudio svoje objašnjenje zašto dva vjerska objekta stoje još uvijek nezavršena, a gradi se novi; niti je odgovorio da li je na mjestu bojazan stanovnika Lužana da će u svom naselju dobiti džamiju-tržni centar s poslovnim prostorima, kakva je džamija na Grbavici...

Nakon što nam je 10-tog dana našeg upornog insistiranja portparolka ljubazno uzvatila 'sutra na sabahu, Allaha mi, šaljem vam odgovore', ujutru je stigao zvanični stav načelnika Memića, koji radi autentičnosti prenosimo u cjelini:

izjava načelnika Ilidže

Mlaćenje prazne slame

Načelnik Senaid Memić, osim loše i jeftine demagogije, u odgovoru nije rekao ništa novo, ali treba opet napomenuti da je slagao da je inicijativa došla od grupe 100-postotnih paraplegičara, jer su njih šest od sedam to demantirali, te da je slagao da je općina servis građana, jer građani do njega ne mogu doći ni pomoću trikova.

Obavijestio nas je o tome da je konkurs završen i da je prihvaćena (jedina) ponuda Islamske zajednice u BiH (a koja bi druga gradila mesdžid?), te da se konkurs (začudo?) neće poništiti.

Još jedan je ovo primjer kako načelnik jedne sarajevske općine 'brine' o dobrobiti i potrebama svojih građana, dok ih je na hiljade bez posla i bez osnovnih ljudskih prava. Brine o njima tako što im ne želi dati odgovor na pitanja koja ih muče, jer zašto bi se oni brinuli zbog problema njihove lokalne zajednice... Predizbornom retorikom opet pokušava prikupiti jeftine poene, kako bi i u naredne četiri godine mogao raditi – ništa, osim smješkati se sa džamijskih zidova.

(DEPO PORTAL)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook