Iako postoji 30 posto manja vjerovatnost da je zagađena pesticidima nego neorganska hrana, organska hrana ipak sadrži kemikalije, potvrdili su američki znanstvenici sa Univerziteta Stanford koji su proučili zaključke 237 prijašnjih studija.
Uprkos uvriježenom mišljenju da je organska hrana zdravija od neorganski uzgojene, znanstvenici tvrde da za to nema dokaza. Ni povrće ni voće kao ni meso iz organskog uzgoja nije bogatije vitaminima i hranjivim tvarima od neorganske hrane, piše The Telegraph.
Znanstvenici su također otkrili da organski uzgojena hrana sadrži više dušika, no tvrde da je to najvjerojatnije posljedica drukčijeg gnojiva i stupnja zrelosti voća i povrća. Osim toga, organsko mlijeko i piletina sadrže više omega-3 masnih kiselina, ali to je potvrdilo tek mali broj studija, pa ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je ono zdravije od neorganskog, istaknuli su.
- Ljudi trebaju jesti više voća i povrća bez obzira na to kako je uzgojeno. Pozitivna strana organskog uzgoja jest ta što se pri organskom uzgoju ne koriste sintetički pesticidi i hormoni - objasnila je voditeljica istraživanja Crystal Smith-Spangler.
Ovo je istraživanje izazvalo niz kritika američkog udruženja Soil, inače promotora organske hrane, koji tvrde kako kod hrane neorganskog podrijetla, osobito piletine postoji tri puta veći rizik od bakterija otpornih na antibiotike nego kod organski uzgojene hrane.
(24sata.hr, DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook