FOTO/ LJUDSKI FAKTOR KRIVAC ZA TRENUTNO STANJE

Jezero Modrac prepolovljeno! Voda se od obale povukla 300 metara, ugrožen biljni i životinjski svijet

Arhiva03.09.12, 08:10h

Mještani Bikodža i Prokosovića, sela koja gravitiraju hidroakumulaciji Modrac, ne sjećaju se vremena kada se voda od obale povukla za oko 300 metara

jezero modrac - sušaJezero je, kako kažu, prepolovljeno, a ugrožen je biljni i životinjski svijet. Ramiz Osmanović, koji se rodio prije nego što je jezero nastalo vještačkim putem, kaže kako se ne sjeća da je ikada Modrac bio u ovakvom stanju.

"Katastrofa! Šta drugo reći. Trebat će nam kiša i kiša kako bi se jezero vratilo u normalno stanje. Sve je izgorjelo. I žito i trava. Očekuje nas teška jesen", kazao nam je Osmanović.

Prema tvrdnjama mještana, povlačenje jezera zbog suša pogoduje krivolovcima koji postavljaju mreže kako bi došli do ribljeg plijena.

"Ovdje sam 15 godina i ne sjećam se da se voda ikad ovako povukla. Desi se da bude mala voda, ali nikad nije kao do sada. U ljetnim danima voda je znala doći i do moje vikendice, a pogledajte danas, voda je 300 metara daleko od obale", govori Bekrija Mujić, koji je u Bikodže doselio iz Šepka, kod Zvornika.

jezero modrac - suša

Neformalna grupa građana Tuzle ustvrdila je kako je ljudski faktor krivac za trenutno stanje u jezeru Modrac.

Iz Centra za ekologiju i energiju Tuzlanskog kantona navode kako svakodnevno na isušene dijelove jezera Modrac padaju tone ugljene prašine.

"Ukoliko se hitno ne poduzmu odgovarajuće mjere, pojedini vodeni tokovi u BiH bit će izgubljeni", upozorava Marko Nišandžić, programski direktor tuzlanskog Centra za razvoj i podršku.

U jezero Modrac, koje je glavni izvor napajanja pitkom vodom Tuzle i glavni izvor napajanja vodom industrije koja je u velikoj mjeri ovisna o vodama, dnevno se ispušta oko 160 tona ugljene prašine.

"Time je već zagađena jedna trećina jezera, a ništa se ne poduzima", kaže Nišandžić.

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook