FOTO/ STANOVNICI NASELJA LUŽANI OGORČENI ZBOG GRADNJE JOŠ JEDNOG VJERSKOG OBJEKTA

Načelnik Ilidže jedini dječiji park odlučio sravniti sa zemljom i izgraditi mesdžid-tržni centar od 380 kvadrata!

Arhiva29.08.12, 16:10h

Stanovnici ilidžanskog naselja Lužani ovih dana vode bitku za očuvanje posljednje zelene površine u ovom dijelu Sarajeva. Naime, odlukom općinskog načelnika Senaida Memića dječiji park prenamijenjen je za izgradnju (još) jednog vjerskog objekta, iako ih u blizini ima već nekoliko

park_lužaniPiše: Mirna DUHAČEK

Da ne bude zabune, u naselju jedan mesdžid već ima... Ima i džamija... Ima i još jedna džamija nekoliko stotina metara dalje, samo nedovršena, jer je usred gradnje ponestalo para... Mještani je zovu i 'inat džamija' jer je započeta na samoj obali rijeke Željeznice, te tvrde da će je, ako se i izgradi, voda prvom prilikom poplaviti i odnijeti.  

Međutim, sve to nije omelo ilidžanskog načelnika Senaida Memića da donese odluku da se i na jedinoj zelenoj površini u Lužanima, koja graniči s kampom 'Oaza', gradi novi vjerski objekt - i to još jedan mesdžid! Iako realna potreba za ovakvim objektom ne postoji, o čemu svjedoče i brojni potpisi ogorčenih građana (svih nacionalnosti!) za peticiju protiv izgradnje mesdžida u Lužanima, načelnik uporno odbija preispitati svoju odluku i saslušati šta je to što stanovnicima ovog ilidžanskog naselja zaista treba.

džamija na obali željeznice_ilidža
FUTURISTIČKA DŽAMIJA NA OBALI ŽELJEZNICE: U naselju Lužani već ima jedan mesdžid... Ima i džamija... Ima i još jedna džamija nekoliko stotina metara dalje, samo nedovršena, jer je usred gradnje ponestalo para... Mještani je zovu i 'inat džamija' jer je započeta na samoj obali rijeke Željeznice, te tvrde da će je, ako se i izgradi, voda prvom prilikom poplaviti i odnijeti. 

Naime, nakon što je načelnik Memić raspisao Javni konkurs za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje vjerskog objekta - mesdžida, stanovnici Lužana su na demokratski i civiliziran način odlučili pokazati svoje negodovanje - peticijom protiv uništavanja dječijeg parka. Međutim, kako je civilizirano ponašanje u ovoj zemlji vrlo malo na cijeni, tako je i načelnik Memić odlučio ignorisati zahtjeve stanovnika svoje općine.

- Tražili smo od načelnika Memića da sazove Općinsko vijeće, kako bismo mogli iznijeti naš problem, međutim on je to odbio, iako su na dnevnom redu trebala biti još neka pitanja važna za stanovnike ove općine - ispričala je za DEPO PORTAL Azra Atagić-Ćatović, stanovnica Lužana i najisturenija aktivistica za očuvanje zelene površine u ovom sarajevskom naselju.

Stanovnici Lužana su se u svom ogorčenju udružili i za sada prikupili preko 100 potpisa protiv izgradnje mesdžida u svom naselju. No, gospođa Ćatović napominje da bi taj broj bio mnogo veći, ali je 'veliki broj stanara, koji nisu islamske vjeroispovijesti, u strahu da se pobune protiv izgradnje, da ne bi došlo do neke vrste odmazde ili osvete, što trenutna vlast koristi'.

I, zaista, na peticiji se našlo najviše bošnjačkih imena, pa ovdje treba napomenuti da je konkurs raspisan isključivo za izgradnju islamskog vjerskog objekta, tako da je mogućnost apliciranja za izgradnju objekata drugih vjerskih zajednica u BiH u korijenu sasječena.

Azra Atagić-Ćatović pojašnjava da nema ništa protiv izgradnje vjerskih objekata, ali da trenutno postoje veći prioriteti za stanovnike ovog naselja.

- U sklopu kampa 'Oaza', na razdaljini od 50 metara, već ima postojeći mesdžid, tako da se ne radi o nedostatku mjesta za obavljanje vjerskih dužnosti. Tristo metara odavde ima i džamija - kaže naša sagovornica, dodajući, da apsurd bude veći, na rijeci Željeznici pravi se još jedna džamija, za čiji završetak nema novčanih sredstava!?

Podsjećamo, slična priča svojevremeno je pratila i gradnju džamije u naselju Ciglane, zbog čije izradnje je, takođe, pisana peticija, ali bez uspjeha. Ta džamija, nakon munjevitih udaranja temelja (kako bi se preduhitrili oni koji bi se, eventualno, mogli predomisliti pa shvatiti da džamija nasred parkinga i nije tako sjajna ideja) i dan danas zjapi nezavršena i prazna. Ali to je, očigledno, najmanje važno...

- Nije održana nikakva javna rasprava, a stanovništvu nikada nije data mogućnost da se izjasni da li je za gradnju bilo kakvog objekta. Takođe, u regulacionom planu na toj površini nije predviđena izgradnja bilo kakvog objekta - kaže za DEPO PORTAL Atagić-Ćatović, te objašnjava da ispod parcele na kojoj se treba graditi mesdžid prolaze važni infrastrukturni objekti - vodovodne cijevi, kolektori i toplovod zbog čega ne postoji zakonska mogućnost da se na tom zemljištu išta gradi.

mesžid u kampu oaza na ilidži
MESDŽID U KAMPU 'OAZA': Načelnik Ilidže Senaid Memić tvrdi da se novi mesdžid gradi za ratne vojne invalide, sa obrazloženjem da im u već postojeći nije omogućen adekvatan ulaz.

Još je mnogo pitanja bez odgovora... Zašto se građani ne pitaju šta im je potrebno?! Kako se donose odluke o tome šta se treba izgraditi u jednom naselju?! Ko i u čije ime odlučuje o potrebama onih kojima izgrađeni objekti služe?!... U uređenim državama bilo bi drugačije, ali BiH to nije.

- Najnovija informacija koju smo dobili je da se mesdžid gradi za ratne vojne invalide, sa obrazloženjem da im u u već postojeći mesdžid nije omogućen adekvatan ulaz - kaže dalje Atagić-Ćatović.

Međutim, ratni vojni invalidi, paraplegičari i amputirci naselja Lužani su povodom takvih tvrdnji općinskom načelniku uputili demantij u kojem, između ostalog, stoji:

- Nije tačno da se navedeni objekat želi graditi na inicijativu ratnih vojnih invalida - paraplegičara. Niti smo tražili, niti tražimo izgradnju vjerskog objekta za naše potrebe, ali ne želimo da se to radi u naše ime. U Lužanima živi sedam RVI paraplegičara, od čega četiri u nizu, a trojica na odvojenim lokacijama jer ispod površine (parka) na kojoj bi se navodno trebao graditi navedeni objekat, prolaze važni infrastrukturni objekti, vodovodna cijev, kolektori i toplovod. Zbog tih instalacija nije postojala zakonska mogućnost da se na tom zemljištu izgrade stanovi za još trojicu naših kolega, te su dobili odvojene lokacije. Dakle, očito je da se našim imenima manipuliše i na našoj nesreći žele ostvariti predizborni ciljevi i imovinske koristi - stoji u demantiju RVI Lužana, koji su potpisali: Haso Tajić (paraplegičar 100 % - I kategorije), Fatić Ismir (paraplegičar 100 % - I kategorije - ranjen sa 16. godina), Ćatović Fahrudin (amputirac-invalid 100 % - I kategorije - ranjen sa 16. godina), Adnan Trgo (paraplegičar 100 % - I kategorije), Jelašković Almedin (paraplegičar 100 % - I kategorije) i Suljo Golo (amputirac-invalid 100 % - I kategorije). 

Ipak, jedan glas je bio vredniji od glasova većine. Naime, Nazif Hodžić, sekretar općinske organizacije RVI, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Lužani i predsjednik Odbora za izgradnju mesdžida za potrebe paraplegičara, kako tvrde potpisnici demantija, nikada nije uopće razgovarao s bilo kim od njih, kojih se ovo direktno tiče.

- Zato molimo da preuzmete potrebne radnje da se obustavi dodjela javne površine, parka za potrebe izgradnje mesdžida - stoji u demantiju upućenom načelniku Memiću.

RVI Lužani
DEMANT RVI LUŽANI UPUĆEN NAČELNIKU MEMIĆU: Niti smo tražili, niti tražimo izgradnju vjerskog objekta za naše potrebe, ali ne želimo da se to radi u naše ime... Našim imenima se manipuliše, a na našoj nesreći žele ostvariti predizborni ciljevi i imovinske koristi.

RVI, paraplegičari i amputirci naselja Lužani sumnjaju, pak, da je mesdžid samo izgovor za izgradnju sve popularnijih džamija-tržnih centara.

- Mesdžid je izgovor za izgradnju poslovnih prostora za nekoliko pojedinaca, koji su zapravo i stvarni inicijatori gradnje. Jedan takav primjer imamo na Grbavici, gdje je od mesdžida ostao samo natpis, ostalo su poslovni prostori - kažu u svom demantiju RVI, paraplegičari i amputirci.

Dok će jedni vjerovatno dobro unovčiti svoju podršku mesdžidu, RVI, paraplegičari i amputirci Lužana, kao i svi ostali potpisnici peticije protiv izgradnje mesdžida, smatraju da je jedan od prioriteta ovog naselja izgradnja dječijeg vrtića, jer stanovnicima Lužana nije ostavljena nikakva druga mogućnost osim da za djecu plaćaju privatni kuvajtski vrtić, koji je više nego duplo skuplji od gradskih vrtića. Naime, tužno i nevjerovatno, ali u u ovom naselju ne postoji nijedan vrtić JU Djece Sarajeva.

- Ja imam troje djece, a mjesečna cijena kuvajtskog vrtića za jedno dijete je 350 KM, što je izuzetno skupo, s obzirom da se boravak djece u JU Djeca Sarajeva plaća 150 KM po djetetu. Dječiji vrtiće je ono što je ovdašnjim stanovnicima prioritetnije – kaže za DEPO PORTAL Azra Atagić-Ćatović.

Da li će načelnik Memić čuti glas naroda i osvrnuti se na apele pripadnika RVI, paraplegičara i amutiraca da im pomogne u rješavanju prioritentnih problema, kao i običnih građana kojima je, recimo, adaptacija i rekontrukcija nekadašnjeg vrtića daleko veća potreba? Ili će se oglušiti na sve i nastaviti da skuplja jeftine predizborne poene?!

 

(DEPO PORTAL)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook