FOTO/ VATRENA STIHIJA OBUZELA BALKAN

Pogledajte uznemirujuću mapu požara u regionu

Arhiva25.08.12, 21:09h

U cijelom regionu bjesne razarajući požari koje pospješuju suša i velike vrućine, a vatrom je zahvaćen veći dio Jadranske obale. Kritično je također u Čačku i Konjicu, a gašenje požara na Kosovu otežavaju minska polja

Mapa požara u regionu

Situacija sa požarima na području općine Konjic i dalje izrazito teška

Požar koji već danima gori na području Boračkog jezera poprima razmjere katastrofe. Gori endemska šuma crnog bora i bora munike u dužini od 3 do 4 km, a požar se nekontrolirano širi prema Nevesinju, Rujištu i Mostaru. Zbog nepristupačnog, izrazito strmog terena (nagib od 90 posto), dolazi do odrona stijena, pa je požar nemoguće gasiti kopnenim snagama. Za sada nisu ugroženi stambeni i drugi objekti.

Na području grada Mostar, na Ruištu je i dalje aktivan požar i najteža situacija. Gori šuma na lokalitetima Veliko Rujište, Prevoj, početak ski-staze, Gola glava i Podporim. Tokom noći i jutra, raspoložive snage i oprema PVP-e Mostar u suradnji sa pripadnicima GSS-a Mostar, djelatnicima šumskih poduzeća i lokalnim stanovništvom štitili su stambene objekte i planinarski dom. Trenutno nema ugroženih objekata i stanovništva.

Od 06.45 sati, na požarištu je počeo djelovati kanader iz Republike Hrvatske, koji ima odobrenje za djelovanje danas do 12.00 sati. S terena su već potvrđena prva uspješna djelovanja kanadera po požarištu, a kanader uzima vodu sa akumulacije HE Mostar. Kao pričuvna opcija za uzimanje vode navedeno je Jablaničko jezero.

U općini Čapljina tokom protekla 24 sata vatrogasci su intervenirali pet puta i to u vremenu od 13.40 do 14.20 sati u Dračevu, gdje je uz prometnicu gorjela trava i raslinje, od 14.25 do 14.45 sati u Nerezima gdje su gorjeli voćnjaci i vinogradi, od 20.00 do 20.35 sati ponovno u Nerezima, a gorjela je trava i nisko raslinje, od 20.35 do 21.50 u Dračevu gdje je gorjela borova šuma, te od 23.15 do 00.55 sati u Svitavi, gdje je gorjelo brdo na dvije lokacije.

U općini Ravno, prema usmenoj informaciji iz PS Ravno, i dalje je aktivan požar na području MZ Ivanjica u rejonu sela Čopice, Slivnica i Misile. Na požarištu su i dalje djelatnici DVD - a Ravno, te lokalno stanovništvo. Gori trava i nisko raslinje.

U općini Neum, oko 15,00 sati, izbio je požar na području sela Moševići, Babin Do i Oskorušnica koji se širi prema Metkoviću u RH. Tokom poslijepodneva djelovao je i kanader iz R Hrvatske sa pet preleta. Na brdovitom terenu gori nisko raslinje i trava, a požar za sada ne ugrožava stambene objekte. Svi pripadnici vatrogasne postrojbe iz Neuma su na požarištu.

Na području Zapadno-hercegovačkog kantona u općini Grude pripadnici DVD-a Grude imali su dvije intervencije gašenja požara otvorenog prostora i to od 13.30 do 15.00 sati lokalitet Nikići, MZ Ružići. Opožareno je 1 ha trave i niskog raslinja.  U općini Široki Brijeg pripadnici vatrogasne postrojbe iz ovog grada gasili su požar na lokalitetu Trn u dva navrata,14.00 do 15.30 i 17.30 do 19.00 sati.Gorila je trava i nisko raslinje u blizini stambenog naselja pa su pomogli i mještani.Opožarena je do 0.5 ha raslinja.

U općini Živinice u protekla 24 sata IVJ Đurđevik je imala pet intervencija na gašenju požara. Zapaljen je ugalj na lokalitetu Potočari, kop Višća, i požar je lokalizovan i ugašen. Zapaljene su autogume na lokalitetu Panje, u Bašigovcima, zapaljeni su dalekovod na lokalitetu Nuhići, te je registriran požar niskog rastinja u koritu rijeke Spreče kod piste u Dubravama.

U općini Lukavac VJ Lukavac je u protekla 24 sata imala četiri intervencije na gašenju požara. Dva puta je izbio požar na šumi i niskom rastinju na lokalitetu Tumare koji je ugrozio oko 12 stambenih objekata na tom području. Požar je lokalizovan.

U općini Gradačac VJ Gradačac je u protekla 24 sata imala tri intervencije na gašenju požara. Dva puta je izbio požar na niskom rastinju u naselju Srnice, a zabiljene je i požar na niskom rastinju i šljiviku u naselju Sibovac. Požari su lokalizovani i ugašeni. U općini Gračanica VJ Gračanica je u protekla 24 sata imala jednu intervenciju na gašenju požara na otpadu uz farmu u naselju D. Lohinja. Požar je lokalizovan i ugašen.

U općini Banovići u protekla 24 sata VJ Banovići je imala četiri intervencije na gašenju požara. Dva puta je izbio požar na niskom rastinju u naselju Brioni na Oskovi, zatim požar na šumi i niskom rastinju u naselju Borovac i požar na niskom rastinju na lokalitetu Vidikovac. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Na području Unsko-sanskog kantona u općini Bihać još uvijek je u toku gašenje požara u mjestu Cvijetnić i Trubari /Martin Brod/, gori veća površina Borove šume, trave i niskog rastinja, zbog nepristupačnog terena požar se gasiti mjestimično i vrši se stalno nadgledanje. ožar je trenutno pod kontrolom i nema ugroženog stanovništva i kuća.

U općini Zenica vatrogasci su intervenisali na gašenju šumskog požara u selu Zahići, na području Brca požar trave i niskog rastinja, na području Janjića požar niskog rastinja, i trenutno gase požar kod sela Dusina-Lašva gdje je došlo do požara rastinja i šume. U gašenju pored vatrogasaca učestvuju pripadnici ŠPD-a. U općini Kakanj vatrogasci na području Slapne gore ugasili su šumski požar, ugašeni su požari trave i niskog rastinja na području Bara, Bjelavića, Čalukove bare i kod tvornice Cementa Kakanj.

U općini Maglaj vatrogasci, zajedno sa sa pripadnicima Šumarije, intervenišu na području Gornjeg Rakovca na gašenju požara niskog rastinja i šume. Dužna fronte požara iznosi oko 3.5 kilometra. U akciju gašenja uključene su i mašime radi presjecanja požara i stavljanje požarišta pod kontrolu.

U općini Zavidovići vatrogasci su intervenisali na području mjesta Žisci gdje je gorilo oko 30 duluma niskog rastinja i šume. Požar je prijetio da zahvati pet kuća. Intervencijom vatrogasaca požar je ugašen.

Na području Kantona Sarajevo u općini Ilidža u četvrtak 23. augusta došlo je do izbijanja požara u naselju Rakovica-Stanjevac, gdje je gorilo nisko rastinje a zahvaćena je i crnogorična i bjelogorična šuma. Površina lokaliteta zahvaćenog požara preko 5ha. Bilo je ugroženo desetak kuća, gdje se vatra približila na 60 metara. Ljudskih žrtava i povrijeđenih nije bilo.

požari u BiH

U petak 24. augusta oko 12.20 sati ponovo se aktivirao požar na Stanjevcu-Rakovica. U toku noći vatrogasci su u više navrata gasili požar i tako ga držali pod kontrolom. I tokom današnjeg dana se nastavlja sa gašenjem požara dok se u potpunosti ne ugasi.

Na području Kantona 10 u općini Drvar požar u mjestu Gornja Prekraja je i dalje aktivan. Požar gase pripadnici OSCZ Drvar, Šumarije Drvar i mještani. Većina ljudstva se koncentrira na rubna područja naseljenih mjesta radi sprječavanja širenja požara u sama naselja.
U općini Tomislavgrad VD Tomislavgrad je imalo četiri intervencije: na Karaginu vrhu (iznad Šujice) gdje je gorjela šuma, u Grabovici gdje gorjela trava i nisko rastinje, dva puta u G.Brišniku gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Požar u Livanjskom polju, u kojem posljednjih pet dana gori treset i površinski sloj zemlje, je i dalje aktivan. U selima Grborezi i Komorani se vidi dim koji u tim mjestima smanjuje vidljivost i širi miris zapaljenog ugljena. Ovaj požar se ne gasi jer je nemoguć pristup teškim strojevima.

Gore kuće i štale kod Čačka

U Srbiji su zbog šumskih požara u subotu evakuirani stanovnici triju sela na jugozapadu zemlje, a vojska je pozvana da pomogne u gašenju požara koji divljaju zbog suše, jaljaju agencije.

Vatrena stihija zahvatila je sela Gornju Gorevnicu, Miokovce, Srezojevce u čačanskom kraju, gdje gore kuće i štale sa stokom i sjenicima, javljaju beogradski mediji.

Požar je zahvatio i selo Milićevce i širi se prema planini Rožanj, javlja Radio-televizija Srbije (RTS). Pored vatroganih ekipa iz Čačka, vatrenu stihiju gase i tri helikoptera. Mještanima ugroženih sela ranije je upućen apel da napuste svoja domaćinstva, jer se požar nekontrolirano širi. Načelnik Odjeljenja za vanredne situacije Dragiša Broćić rekao je da više nije moguće intervenirati sa zemlje. Mještani kažu da je užasno gledati kako se požar približava kući.

Jedna osoba zadobila je u subotu opekotine u požaru koji je zahvatio više od 150 hektara borove šume i niskog rastinja u Gornjoj Gorevnici i Miokovcima kod Čačka. Povrijeđena su i tri vatrogasca. Požar je izbio u petak oko 20 sati i brzom intervencijom vatrogasaca je lokaliziran.Međutim, usljed jakog vjetra, tokom subotnjeg jutra ponovo je buknuo i proširio se.

Mine otežavaju rad vatrogasaca na Kosovu

Gori i na Kosovu - vatra je na gotovo 400 hektara šume - a pristup požarištu otežan je zbog minskih polja. Pashtrik Xerxa jedan je od 40 vatrogasaca koji više od mjesec uspješno stavlja pod kontrolu požare širom Kosova. Požar u općini Dragaš, na granici Kosova s Albanijom, gdje je već izgorjelo blizu 400 hektara šume, najteži je do sada.Požar je izbio na nadmorskoj visini od oko 2.000 metara, a česte su i detonacije iz minskih polja.

"Mi smo već cijeli mjesec svaki dan na terenu, s vatrogascima iz Đakovice. Radili smo na nekoliko miniranih terena na granici Kosova i Albanije, i to, naravno, otežava naš rad. Sve zajedno ovog ljeta radili smo dvije sedmice u blizini ili u samim minskim poljima, ali hvala Bogu, požari su sada pod kontrolom. Niko ni od vatrogasaca, ni od dobrovoljaca nije povrijeđen", govori Xerxa. Nedostaje opreme i hrane.

vatrogasci

Vatrogasci se žale da im nedostaje opreme, ali i hrane, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj. Zvaničnici su tražili pomoć od Kfora, ali do sada nisu dobili nikakav odgovor.

"Na teritoriji Kosova ima požara u gotovo svim općinama. Najveći požari su upravo ovdje, u općini Dragaš, gdje radimo sve što je moguće, ali naš rad dosta je otežan zbog mina koje su ostale nakon rata. Evo, danas smo imali dvije detonacije", kaže Fadil Kodra, direktor odjela za upravljanje urgentnim situacijama.

Požari bjesne Istrom: Gori kod Poreča i Fažane, zatvorena cesta do Vodnjana

Na sva tri požarišta požar gase zemaljske vatrogasne snage. Zračne snage se preraspoređuju prema potrebi. Na području Istarske županije u tijeku je gašenje požara na području Baderne, u blizini Poreča, zatim na području Galižana – Fažana te kod mjesta Pariži u blizini Sv. Petra u šumi, priopćeno je iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Zbog požara zatvorena je D21 od križanja za Galižanu do Vodnjana u Istri. Obilazak je Partizanskim putem preko Fažane do Vodnjana, priopćio je HAK.

Na sva tri požarišta požar gase zemaljske vatrogasne snage. Zračne snage koje ondje djeluju, preraspoređuju se na požarištima prema potrebi.

Gori i u Ličko-senjskoj županiji. Gašenje požara otvorenog prostora na području Kosinja i dalje je u tijeku. Požar i dalje gase DIP Zadar, Šibenik i Split, JVP Gospić, DVD-i Karlobag, Pazarište, Otočac, Brinje, Vrhovine, Sinac, Perušuć, djelatnici Hrvatskih šuma i Parka prirode Velebit - ukupno oko 70 vatrogasaca. Požar gase i zračne snage.
   
Karlovačka policija izvjestila je da je za sav promet zbog požara zatvorena državna cesta D1 u mjestu Jelaši nedaleko Karlovca. Vatra je zahvatila suhu travu i nisko raslinje uz Ličku magistralu te se promet odvija dionicom Turanj - Kamensko - Popović Brdo - Knez Gorica - Tušilović.

Za vatrogasce nema predaha niti u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Vatrogasno operativno središte Divulje DUZS-a zaprimilo je zahtjev za pomoć u gašenju požara na području Sadina blizu Kaštela. Požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje. U gašenju sudjeluju lokalne vatrogasne snage sa ukupno 37 vatrogasaca i 12 vozila. Na požarište su upućene i zračne snage.

U tijeku je gašenje požara na području Prugova. Požar gase lokalne vatrogasne snage sa ukupno 21 vatrogascem i 5 vatrogasnih vozila.

U tijeku je gašenje požara otvorenog prostora na području Dicmo – Stuble – Prisoje. Požarom je zahvaćeno oko 10 ha hrastove šume, smreke i trave. Požar gase lokalne vatrogasne snage sa ukupno 27 vatrogasaca i 6 vozila.

(agencije, DEPO/BLIN/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook