ZNATE LI ŠTA JE DOSAD URADIO FRANCOIS HOLLANDE?

Smanjio plate državnim službenicima, ukinuo službena vozila i podršku crkvi, a zaposlio na hiljade mladih diplomanata

Arhiva20.08.12, 11:04h

Snizio je plate svim državnim službenicima za 25 posto, do 33 posto poslanicima u parlamentu, a drugim visokim državnim službenicima, koji zarađuju više od 800.000 eura godšnje – za 40 posto!

Francois Hollande

Znate li šta je za samo nekoliko mjeseci na vlasti učinio francuski predsjednik Francois Hollande?

100% je ukinuo protokolarna vozila i prodao ih na aukciji, a prihod je namijenio za izgradnju velikih infrastrukturnih projekata u do sada neuređenim predgrađima.

Objavio je i dokument koji sadrži 12 alinea gdje svim državnim preduzećima ukida službena vozila. Oland vjeruje da svaki privrednik koji zarađuje 600.000 eura godišnje, ili više, može da kupi automobil. Ako to ne učini, ili je škrt, ili nesposoban, ili korumpiran, a  državnim preduzećima i ne trebaju takvi ljudi…

Pažnja. Ovako se dobija 345.000.000 eura, koji će biti od 15. avgusta ove godine investirani u nove istraživačke institute modernih tehnologija i opet, PAŽNJA, zaposlio je  2560 mladih naučnih istraživača.

Šira javnost jedino zna da je odbio upis fiskalnog pravila u ustav, jer je to kao glupo,  ali je urgentnim predsjedničkim dekretom za 75%, povećao porez svim porodicama, ne pojedincima, čiji neto godišnji prihod premašuje pet miliona eura. Tim novcem, a da nije ni dodirnuo državni budžet, ove godine će zaposliti  59,870 nezaposlenih obrazovanih kadrova, a od 1. septembra 6900 i od 1. oktobra još 12500 nastavnika i profesora u državnim obrazovnim institucijama.

Opet PAŽNJA. Crkvi je ukinuo potporu u iznosu od 2,3 milijarde eura, kojima je rimokatolička crkva finansirala privatne liceume i škole. To je novac kojim će se graditi 4500 državnih dječjih vrtića i  3600 osnovnih škola.

On je uveo i poreske olakšice na “bonus kulture”, na primjer, bibliotekama, a oni koji budu zaposlili najmanje dva diplomirana stručnjaka biće sasvim oslobođeni poreza.

Ukinuo je vladine i državne novine, revije, fondacije i izdavačke kuće…Zamijenio ih je klubovima ili zadrugama koje promovišu razvoj preduzetništva s većom dodatnom vrijednošću.

Bankama koje investiraju razvoj domaće privrede dat će poreske olakšice, a bankama, koje se bave samo novčanim transakcijama će ih povećati.

Snizio je plate svim državnim službenicima za 25%, do 33% poslanicima u parlamentu, a drugim visokim državnim službenicima,  koji zarađuju više od 800.000 € godšnje – za 40%!

Sa četiri milijarde uštede, finansiraće socijalne kategorije. Samohrane majke će imati olakšice za prvih pet djetetovih godina, a druge, s malo starijom djecom, tri godine. Dobijaće redovan zajamčeni dohodak, a  sve navedeno ne dotiče ni jedan cent iz državnog budžeta!

Cijela Evropa se boji ovih šokantnih mjera. A rezultati: inflacije nema, a produktivnost i konkurentnost su se povećale prvi put u posljednje tri godine.

(fragmentarni prevod teksta autora B.Žabjeka, objavljen u DELU)

(DEPO/BLIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook