ZORAN ČEGAR ZA SRBIJANSKE MEDIJE

Juka Prazina je 1992. pucao na mitingaše pred Skupštinom BiH

Arhiva24.05.12, 08:04h

Bivši zamjenik komandanta Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH Zoran Čegar tvrdi da je predratni sarajevski kriminalac Juka Prazina u proljeće 1992. godine pucao na mitingaše pred Skupštinom BiH, za šta su kasnije optuženi Srbi

zoran cegar naslovna

Čegar je za Press progovorio o početku rata u BiH, ali i o optužbama koje posljednjih dana protiv njega iznosi njegov bivši komandant Dragan Vikić. Čegar otvoreno kaže da je predratni sarajevski kriminalac i ratni komandant paravojne jedinice Juka Prazina u proljeće ‘92. sa svojim vojnicima pucao na mitingaše pred Skupštinom BiH, za šta su bili optuženi navodni srpski snajperisti sa hotela „Holidej in".

On ističe da optužbama za zločine nad sarajevskim Srbima treba da se bave istražni organi i priznaje da je njima o tome već davao izjavu. Čegar tvrdi da se Dragan Vikić uplašio istrage koju Federalna uprava policije vodi protiv njega, ali naglašava da ga ne dotiču optužbe koje Vikić preko pojedinih sarajevskih medija iznosi protiv njega.

- Jeb. i „Avaz" i Dragana Vikića! Poslije 20 godina sam izašao i rekao istinu. Dosta je bajki o gradu i o herojima i borbi u Sarajevu. Koga god pitam gdje je bio i šta je radio, kaže da je bio heroj, komandant, kuhar ili u auto-jedinici... Ja nisam, ja sam bio borac... Pucao sam, pucali su na mene, tri puta sam ranjavan, ponosan sam na to i opet bih bio isto. Ne mogu ja da pričam bajke - i bilo je ovako i onako, ali ne mogu ljudi koji prije rata nisu imali za perec, a danas imaju milione, pričati o ratu u Sarajevu - kaže Čegar.

Ko su ti ljudi?

- Eto, taman ću vama reći! Nisam do sada rekao nikome, pa ću reći vama kad me nazovete iz Banjaluke!

Kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju PRESS-a

Vezani tekst - NAKON OPTUŽBI UDRUŽENJA 'BOSNA', ZORAN ČEGAR ZA DEPO PORTAL: To što je napisao Dragan Vikić, mene ne vrijeđa, njegov je mozak veličine aspirina...otišao od alkohola...

DEPO PORTAL - BLIN/a.k.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook