EKSKLUZIVNO IZ LIBIJE/NAKON 33 GODINE GADAFIJEVE DIKTATURE

Dok pobunjenici pucaju u vladu u Tripoliju, u Bengaziju osnovana prva politička stranka

Arhiva09.05.12, 10:47h

Nakon što je 2. maja proglašen Zakon o osnivanju političkih stranka u Libiji, juče je u gradu Bengaziju održana prva osnivačka skupština Partije Nacionalnog fronta... DEPO PORTAL uskoro donosi SPECIJALNI FOTO I VIDEO IZVJEŠTAJ iz post-Gadafijeve Libije, gdje ovih dana boravi naš saradnik Jasmin Duraković sa reporterskom ekipom

Mohamed Makgraef

Specijalno za DEPO PORTAL: Jasmin DURAKOVIĆ
Foto: Adnan ŠAHBAZ

Veliki je to događaj za politički život Libije; nakon revolucije u kojoj je pometen diktator Gadafi, zemlja se priprema za demokratsku tranziciju. Novoosnovana stranka PNF je, zapravo, nastavak djelovanja najpoznatijeg opozicionog bloka – Nacionalnog fronta za oslobođenje Libije, koji je od 1981. godine djelovao u inostranstvu. Njegov dugogodišnji lider dr. Mohamed El-Magaraif je lider nove stranke i harmizmatična ličnost koja ima velike šanse za pobjedu na izborima koji će se održati u junu ove godine.

Dr Makgreif pripada prodemokratskom bloku političkih snaga u Libiji i uživa veliku popularnost među Libijcima, između ostalog i zbog toga su on i njegova porodica bili žrtve Gadafijeg terora.

Na kongresu je bilo preko 1000 delegata iz svih krajeva Libije: ova partija u prvi plan stavlja nacionalno jedinstvo Libije, te se očekuje da će biti glavni politički protivnik Muslimanskoj braći, koja u svojoj političkoj praksi baštini integralistički i tzv. umjereni politički islam.

Kongres se održava u euforistističkoj atmosferi i sa velikim nadanjima Libijaca da će zemlja krenuti putem demokratije i boljeg života za sve njene stanovnike.

Dr. Mohamed El-Magaraif je za DEPO PORTAL uoči samog kongresa dao veliki intervju koji objavljujemo u našem subotnjem izdanju. Na naše pitanje da li je Libija spremna za novi demokratski početak, dr. Magaraif kaže:

- Apsolutno smo spremni, mi smo do 1969. godine imali politički život, sa izborima i parlamentom. Nakon trideset godina diktature, narod u Libiji želi demokratiju: mi ćemo je dati svim Libijcima, pripadnicima svih etničkih grupa, starim i mladim, muškarcima i ženama.

Istovremeno, dok u Bengaziju traje osnivački kongres PNF koja ima već pet ministra u prelaznoj vladi, mediji javljaju o novim incidentima u Tripoliju: bivši pobunjenici oružjem traže svoje zaostale plate...

Više o Libiji danas, o situaciju u Tripoliju i Bengaziju, aktuelnoj političkoj situaciji, ali i životu običnih ljudi i o našim ljudima u Libiji, čitajte u eksluzivnoj reportaži Jasmina Durakovića i njegove foto i video ekipe.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook