VIDEO/ UMIJEĆE PREŽIVLJAVANJA

Dvadeset godina nakon rata počinje izgradnja Muzeja opsade Sarajeva - svjedočanstva o najdužoj opsadi u modernoj istoriji čovječanstva

Arhiva18.03.12, 19:43h

Dvodecenijska upornost produkcije FAMA i kreativnog tima okupljenog oko najznačijneg projekta o razaranju Sarajeva i više od 1000 dana opsade - izgradnje Muzeja opsade Sarajeva, doživjeće će svoju prvu javnu prezentaciju na 20-godišnjicu početka rata, 5. aprila ove godine

Muzej opsade SarajevaToga dana javnosti će biti predstavljen kompletan projekat Muzej opsade Sarajeva 1992.-1996. - Umijeće življenja 1992. – 1996. (FAMA kolekcija) - jedinstvene riznice ljuskog znanja, ljudske domišljatosti, kreativnosti i inteligencije iskazanih usred urbane postkataklizme. Ovaj muzej činit će baštinu ovjekovječenih lica i glasova koji su oblikovali najdužu opsadu u modernoj istoriji čovječanstva.

Grad Sarajevo, tačnije Opština Centar donirala je za izgradnju Muzeja parcelu od 5000 kvadratnih metara u samom središtu grada, između Kranjčevićeve ulice i hotela Holiday Inn. Lokacija se smatra prvoklasnom, s obzirom da leži na glavnoj saobraćajnici koja povezuje gradski centar s Trgom BiH, na kojem je smještena zgrada Parlamentarne skupštine BiH, izuzetno vidljiva i lako dostupna i za pješake, i za automobile i sredstva javnog prevoza. Na tom mjestu, 5. aprila ove godine, javnosti će se po prvi put zvanično predstaviti ovaj veliki umjetnički poduhvat. 

Zašto Sarajevu i BiH treba Muzej opsade grada?

Tvorci ovog projekta naglašavaju da je cilj Muzeja, prije svega, da mapiranjem činjenica, dokaza, uzroka i posljedica, priču o opsadi Sarajeva prikaže u svjetlu savremenih događaja, prepreka, strahova i aspiracija – nudeći obrazovni materijal za suočavanje s izazovima 21. vijeka. Prema tome, svrha Muzeja je da, kao takav, radi dobrobiti globalne javnosti, postane simbol i spomenik za Ljudski um – Dostignuća – Preživljavanje – Kreativnost – Domišljatost - koje su građani Sarajeva iskazivali tokom četiri godine terora na svim nivoima.

Muzej opsade Sarajeva
Grafički prikaz unutrašnjeg i vanjskog izgleda budućeg Muzeja opsade Sarajeva/ kreativni tim: STUDIO ZEC+ahA+FILTER

Šta će se nalaziti u Muzeju opsade Sarajeva?

Bite će to najobuhvatnija kolekcija video-zapisa usmene istorije o opsadi Sarajeva '92.-'96., koja sadrži 50 sati needitovanog tj. 30 sati editovanog video-materijala u vidu 990 hronološki (dan-po-dan) složenih individualnih intervjua na temu opsade grada (od marta 1992. – do marta 1996.), na više nivoa (političkom, građanskom, vojnom, vjerskom, humanitarnom, kulturnom, praktičnom i na nivou opstanka običnih građana).

Bit će to prva i jedina kompilacija raznorodnih projekata koji se bave fenomenom opsade Sarajeva, lansirana kao obrazovni model za rješavanje problema 21. vijeka.

Sadržavat će i jedini ikada sprovedeni upitnik/anketu, tačnije istraživanje s običnim Sarajlijama glede njihovih iskustava života pod opsadom - lična svjedočenja i jedinstveni uvid (na više nivoa) u preživljavanje pod opsadom 4.637 pojedinaca svrstanih na osnovu četiri osnovne karakteristike ispitanika (područje grada/dob/pol/profesija) – i njihovi odgovori na 31 standardno pitanje.

Bit će to pionirski međuregionalni pristup Transferu znanja i Istini i Pomirenju, uz objavljivanje i emitovanje njegovih ključnih projekata širom zemalja bivše Jugoslavije.

Obuhvatit će oko 10.000 jedinica tekstualnih podataka koji se odnose na različite teme, geo-lokacije i konceptualne formate za period između 1991. i 1999.

Govorna istorija - FAMA Kolekcija

Obuhvatit će pionirsko 'Mapiranje, dokumentaciju dokumenata i Metodologiju dokumentarne animacije' u opisivanju nekih od najsloženijih istorijskih događaja i njihovom predstavljanju u popularnom žanru za dobrobit globalne publike (Opsada Sarajeva; Pad Jugoslavije; Pregovori glede Dejtonskog mirovnog sporazuma, Istorija i pravljenje Kosova i genocid u Srebrenici).

Imat će više od 3.000 vizuelnih zapisa (fotografije, video-snimci, crteži i ilustracije) koje predstavljaju opsadu Sarajeva '92.-'96. na različitim nivoima, kroz različite teme i na različitim gradskim područjima.

Kako će izgledati budući Muzej opsade Sarajeva?

glavni elementi Muzeja opsade Sarajeva
Shematski prikaz - glavni elementi Muzeja opsade Sarajeva

Koncept Muzeja počiva na pet ključnih stupova koji će djelovati kao zasebni moduli, ali će zajedno obrazovati djelotvornu platformu, a oni su - UVOD, ISKUSTVO, ZNANJE, ODRŽIVOST i UMREŽAVANJE.

Muzej neće biti muzej u klasičnom smislu, zdanje u kome su fizički pohranjene 'uspomene' na četiri godine opsade i umijeća življenja u konstantno uništavanom gradu, već kao interaktivni prostor u kome će se posjetioci, posredstvom slike, tona, visoke tehnologije, ekrana, interaktivnih arhiva, novih trendova arhitekture i dizajna, suočavati sa filozofijom opsade, straha, trauma, katastrofe i nepresušnim ljudskim nagonom za preživljavanje...

UVOD - posjetiocu obezbjeđuje historiografsku i kontekstualnu pozadinu, kao uvod u fenomen opsade Sarajeva.

ISKUSTVO - obuhvata 60 zasebno uobličenih tematskih jedinica, koje simbolično predstavljaju pojedinačne nivoe/slojeve iskustva opsade
     
ZNANJE - obuhvata dodatna obrazovna iskustva kroz Istraživački centar, Digitalnu biblioteku, Arhive, Privremene postavke, Amfiteatar, Obrazovni trening.

ODRŽIVOST - efikasna uprava Muzeja uz dva dodatna prostora - Muzejsku prodavnicu u kojoj će se prodavati popularni proizvodi FAMA-projekata (mape, vodiči, DVD) i ostale publikacije i produkti u vezi sa stalnom i privremenim postavkama kolekcije; kao i Muzejski kafić koji će posjetiocima omogućavati kratki predah tokom kojeg mogu kušati specijalitete po receptima "Kuvara Opsade", te probati kafu bez zrna kafe ili kolač bez šećera. 

UMREŽAVANJE - Muzej je zamišljen kao lokalna inicijativa s globalnom i regionalnom perspektivom.

U sklopu obilježavanja 20-godišnjice opsade glavnog grada BiH i medijske podrške projektu Muzej opsade Sarajeva, online mreža DEPO-BLIN će u narednim sedmicama predstavljati najpotresnije dokumentovane fragmente iz perioda '92-'96. godine, pohranjene u riznici FAMA-Kolekcije - kao sjećanje na vrijeme sunovrata civilizacije i kao opomenu da se to više nikada i nikome ne dogodi. 

(DEPO PORTAL,BLIN MAGAZIN/aa) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook