IN MEMORIAM

Sahranjen Vaso Radić, bivši gradonačelnik Sarajeva

Arhiva21.12.11, 17:12h

Povodom smrti bivšeg gradonačelnika Sarajeva Vasilija Vase Radića u srijedu je Komemorativnom centru "Bare" održana komemorativna sjednica nakon koje je obavljena njegova sahrana na groblju "Bare"

Vaso Radić

Foto: Dnevni avaz

Na sjednici su se  obratili gradonačelnik Grada Sarajeva  Alija Behmen, uime Kluba ranijih gradonačelnika i SABNOR-a BiH Juraj Martinović te predstavnik bivših predsjednika FK Sarajevo Kemal Hujić.

Martinović je istakao da je s Vasom Radićem, nosiocem Partizanske spomenice 1941., nekadašnjim gradonačelnikom Sarajeva, dugogodišnjim društveno-političkim radnikom, ali prije svega dobrim i poštenim čovjekom, otišao još jedan iz plejade sve malobrojnijih prvoboraca, koji je sav svoj život posvetio borbi  protiv fašizma uime najviših ljudskih ideala.

Vaso Radić Govoreći uime bivših, a i sadašnjih predsjednika FK Sarajevo Kemal Hujić je istakao da je Vaso Radić bio jedan od osnivača ovog kluba i kao takav zaslužuje posebno mjesto u njegovoj historiji. Naglasio je da je Radić bio dugogodišnji član uprave i predsjednik FK Sarajevo.

Gradonačelnik Behmen je govorio o Vasi Radiću kao o svom kolegi, gradonačelniku Sarajeva, koji je svojim neumornim radom i moralnim načelima obilježio značajan dio historije grada.

-Svi gradonačelnici su ostavljali iza sebe vidan trag. Ostavio ga je i Vaso Radić, naročito ponosan što je za vrijeme njegovog mandata usvojen Generalni urbanistički plan koji je odredio daljni razvoj Sarajeva, istakao je Behmen.

Naglasio je zanimljiv detalj iz Radićevog mandata gradonačelnika kada je Sarajevo imalo više od 200.000 stanovnika a nije imalo zvaničnog simbola, grba.

Vaso Radić komemoracija- Gradonačelnik Radić je bio veliki zagovornik da Sarajevo dobije svoj grb, što se ubrzo i desilo. Raspisan je konkurs. Interesovanje je bilo veliko. Prijavila su se čak 52 učesnika sa svojim radovima. Pobjednik je bio Splićanin, vajar, Mirko Ostoja, čiji je rad udovoljio tražene kriterije, kazao je Behmen.

Istakao je da je Sarajevo u njegovom mandatu dobilo Centralno groblje na Barama.

-Upravo ovo groblje u čijem komemorativnom centru, 50 godina poslije, opraštamo se i odajemo počast upravo Vasi Radiću kao jednom od velikana Sarajeva, rekao je gradonačelnik.

Vasilije Vaso Radić rođen je 1923. godine. Bio je nosilac Partizanske spomenice 1941. godine. Gradonačelnik Sarajeva boje od 1963. do 1965. godine.

(FENA, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/eb)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook