NE POSTOJE FORENZIČKI DOKAZI ZA SMRT U BERLINU

Hitler se definitivno nije ubio u berlinskom bunkeru. On i Eva umrli su od starosti na argentinskom imanju

Arhiva28.11.11, 07:47h

Istoričar i novinar Gerrard Williams te filmaš specijaliziran za ratnu istoriju Simon Dunstan tvrde kako je previše dokaza da je Führer lažirao svoju smrt i pobjegao u Južnu Ameriku. Teoriju zavjere aktualizirala je i činjenica da Residencia Inalco čeka novog vlasnika

hitler argentina

To je kuća u kojoj je Hitler proveo svoje posljednje dane i mirno umro u 73. godini života, ostavljajući za sobom dvije kćeri. Tako bar kaže teorija zavjere. A sada Residencia Inalco, imanje na prelijepom jezeru Nahuel Huapi u argentinskoj Patagoniji, traži novog vlasnika. Više je dokaza da je Hitler pobjegao u Argentinu nego da se ubio, tvrde lokalci koji su godinama živjeli uz neke druge odbjegle nacističke zločince.

Hitler je samoubistvo počinio 30. aprila 1945. Ustrijelio se u svom berlinskom bunkeru smještenom ispod kancelarijata Reicha. Eva Braun, njegova supruga na jedan dan, uzela je cijanid. Prema Hitlerovim instrukcijama, oba tijela su spaljena. Svijet nikad nije dobio nepobitne dokaze za ovu, danas općeprihvaćenu verziju događaja.

Nacionalni park Nahuel Huapi, u čijem je centru istoimeno jezero, smješten je u podnožju Anda, uz granicu s Čileom. Najveći grad, Bariloche, poznat je kao top-odredište za bračna putovanja i kao glavni grad čokolade, zbog tvornica koje su u blizini. Nazivaju ga i malom Švicarskom. Da je postao i nacističko uporište nakon Drugog svjetskog rata javna je tajna. Lokalne priče kažu da je tamo kratko živio i dr. Josef Mengele, prije odlaska u Buenos Aires, i smrti na plaži u Brazilu 1979. Također Martin Bormann, čija sudbina nikad nije razjašnjena, i Adolf Eichmann, kojeg su 1960. pronašli Mosadovi agenti.

Uvjerljivi dokazi

Unutrašnjost navodnog Hitlerova gnijezda ima sličnosti s njegovom vikendicom u bavarskim Alpama. Spavaće sobe povezane su kupaonicama, ormari su “walk in”, a u vrtu je sjenica. Maleni puteljak vodi do obale jezera sa spremištem za brod ili hidroavion, kojima se nekad dolazilo do imanja. Vila Inalco, baš kao i Berghof, vidljiva je samo s jezera. S drugih je strana u potpunosti skrivena šumama. Ima vlastite poljoprivredne površine i domaće životinje. Nudi se kao savršeno mjesto za bijeg od ostatka svijeta.

Teorija prema kojoj je Hitler umro 1962. u tajnom nacističkom raju u Argentini poznata je otprije. Sad su je ponovo oživjela dva britanska istraživača u knjizi “Sivi vuk: Adolfov bijeg”. Istoričar i novinar Gerrard Williams i filmaš specijaliziran za ratnu istoriju Simon Dunstan tvrde da je previše dokaza da je Adolf Hitler lažirao svoju smrt i pobjegao u južnu Ameriku da bi se vjerovalo u priču iz školskih udžbenika. - Nije nam bila namjera iznova pisati istoriju. No, ne postoje forenzički dokazi za Hitlerovu smrt, a svjedočanstva o bijegu i životu u Argentini su uvjerljiva - izjavio je Williams.

Plan bijega

Prema ovom dvojcu, Hitler i Eva iscenirali su svoja samoubistva i pobjegli uz pomoć američkih agenata kojima su zauzvrat dali pristup ratnoj tehnologiji nacista. Führera i Evu Braun “odigrali” su jedna glumica i Hilerov dubler za koje se u ono doba vjerovalo (i pisalo u novinama) da ih Hitler ima nekoliko. Muškarac i žena ubijeni su za spas svog vođe. Jedan od najzanimljivijih detalja iz knjige je da je Eva Braun Hitleru u Argentini rodila dvije kćeri, kao i da su se Hitler i njegova dugogodišnja ljubavnica kasnije razveli. Pravi datum Hitlerove smrti navodno je 13. februar 1962.

Kad su ruske snage ušle u Berlin i zauzele Hitlerov bunker, nacisti su već objavili vijest da je “Führer umro kao heroj”. Staljin je isprva sumnjao i zahtijevao je dokaz. Moskva je godinama kasnije obznanila da su sovjetski obavještajci pronašli spaljena tijela u dvorištu kancelarijata. Pokopana su na tajnoj lokaciji izvan grada, a nekoliko su ih puta premještali. Godine 1970. tijela su ekshumirana i kremirana, a pepeo je prosut u rijeku Biederitz. Sovjeti su rekli da ne žele da Hitlerov grob postane svetište neonacista.

Autori knjige, s druge strane, s mnoštvom pojedinosti opisuju Hitlerov bijeg. Dvadeset sedmog aprila, tri dana prije Hitlerove službene smrti, njegovo je mjesto preuzeo dubler, a Evino glumica. Njih dvoje su iz Berlina prvo otišli u Tonder u Danskoj. Potom su se vratili u Njemačku u grad Travemunde. Tamo su se ukrcali u avion za španjolsku vojnu bazu u Reusu, južno od Barcelone. Fašistički general Franco nabavio im je avion do Fuerteventure na Kanarskim otocima. Idućeg dana bjegunci su se ukrcali u podmornicu. Destinacija: argentinski Mar del Plata. Za Berlin pod granatama to je bio znak da se izvrši egzekucija dvaju dublera.

Je li Hitler proveo posljednjih 17 godina svog života na udobnom ranču u Patagoniji? - Knjiga je obično smeće, kao i tvrdnje njenih autora - odgovara jedan od vodećih britanskih povjesničara Guy Walters. - Trebali bi se sramiti što iznose takve besmislice - dodaje. Jedino s čime se Walters slaže je da famozni dio Hitlerove lobanje, koju čuvaju Rusi, ne pripada nacističkom vođi. U knjizi se, naime, ponavlja tvrdnja koju su iznijeli američki znanstvenici nakon DNK analize prije dvije godine. Lobanja, koja se trenutno nalazi ruskom državnom arhivu, i za koju se tvrdilo da je Führerova, pripada ženi mlađoj od četrdeset godina. Dokaza da je Hitler počinio samoubojstvo ima napretek, naglašava Walters.

Jutarnji/DEPO PORTAL, BLIN/a.k.