FILMSKA KRITIKA/ PARADA

Film koji gay scena neće voljeti ali hoće publika

Arhiva09.11.11, 22:53h

„Ovo je moj najbolji film“, samouvjereno je na premijeri izjavio Srđan Dragojević. Naš filmski kritičar ne misli tako, on čak tvrdi je je film politički nekorektan prema gay populaciji i sa nepodnošljivo lošim dramskim krajem

PARADA DRAGOJEVIĆPiše: Mirko V. ILIĆ

Dugo se čekao novi film Srđana Dragojevića - „Parada“, što zbog teme, ali još više zbog želje beogradske javnosti da vidi kakav će on film napraviti nakon   historijskog spektakla „Sveti Georgije ubija adžaju“. Taj je film naškodio Dragojevićevoj reputaciji, mada je dosad uvijek tvrdoglavo branio njegovu umjetničku vrijednost. Nažalost po njega, taj stav ne dijeli većina onih koji su pogledali taj film.

„Parada“ opet više pripada onim Dragojevićevim filmovima koji su vezani uz urbani Beograd – „Mi nismo anđeli“ 1 i 2, s tim da glavni junak ovog filma Limun (Nikola Kojo) kao da dolazi iz njegove ratne drame „Lepa selo, lepo gore“.  Elem, taj Limun je bivši ratnik i današnji vlasnik zaštitarske agencije, koji je sticajem okolnosti angažiran da štiti paradu koju žele da naprave gay aktivisti. Kako niko od njegovih ljudi ne želi da radi taj posao, on, poput motiva u vesternu „Sedam veličanstvenih“, skuplja svoje ratne suborce iz Hrvatske, Bosne i Kosova (Goran Novojec, Dejan Aćimović i Toni Mihajlovski) i dovodi ih u Beograd. I sprema se gay parada..

Film je po svojoj strukturi komedija, čak camp komedija; i to je najbolji dio filma. Humor u filmu nije loš, glumci su odlični, scene su dobro vođene i režirane. Zbog toga će publika u Srbiji voljeti ovaj film; dosad ga je vidjelo oko 40 hiljada gledalaca. I tu imamo reditelja koji poznaje svoj zanat na djelu.

Međutim, film nije tako uspješan kao što bi se to na prvi pogled moglo pomisliti. Onog trenutka kada Dragojević, nakon 100 minuta korektne ali ne bez mana komedije, promjeni stil i uđe u dramu o dvije Srbije, film postaje nepodnošljivo loš. To, naprosto, ne ide uz žanrovsku opredjeljenost koju ovaj film ima i što je, ponavljamo, bolji dio filma. Valjda Dragojevićeva želja bila da se malo dodvori LGBT populaciji, ali i građanskoj opciji u Srbiji. Ta Dragojevićeva želja je možebit’ legitimna, ali je filmski i esetetski ispala potpuni promašaj.

Nikola Kojo u filmu Parada
Nikola Kojo u odličnoj ulozi ratnog veterana Limuna

A kako će gay populacija regirati na ovaj film? Nisam siguran da će biti oduševljena; film je prepun balkanskih stereotipa, pa se, na neki način, može reći i da je u tom smislu čak politički nekorektan. I na kraju, kakav je to film o LGBT populaciji koji hoće da bude ozbiljan u prikazu ako u njemu nema niti jednog pravog gay poljupca, a o dodiru da i ne govorimo. Zbog svega ovoga, film prema ovoj populaciji djeluje neiskreno i kalkulantski. I neće puno pomoći balkanoidnom Beogradu, čiji je pripadnik i sam Dragojević, i, zašto i to ne reći – sudeći po svim njegovim dosadašnjim filmovima – jedan od njegovih najizrazitijih predstavnika.

Zato za ovaj film možemo reći tek da je jedna solidna komedija sa lošim i pretencioznim dramskim krajem. (DEPO PORTAL)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook