PRVO ZLATO U ISTORIJI

Srpske odbojkašice nove prvakinje Evrope (VIDEO)

Arhiva02.10.11, 21:13h

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbija prvi put u istoriji osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je večeras u finalu, pred više od 8.000 gledalaca u beogradskoj dvorani Pionir savladala selekciju Njemačke sa 3:2 (16:25, 25:20, 19:25, 25:20, 15:9)

Srbija je postala prva reprezentacija poslije Sovjetskog saveza 1991. godine koja je ujedinila titule šampiona Evrope u muškoj i ženskoj konkurenciji; foto: Getty Images

Bronzanu medalju osvojila je Turska, koja je u meču za treće mjesto savladala Italiju sa 3:2.

Srbija je apsolutni vladar Evrope kada je odbojka u pitanju. Poslije muškaraca, titulu najbolje selekcije na Starom kontinentu osvojile su žene. I to na kakav način, u situaciji kada su već bile izgubljene u velikom finalnom meču protiv Njemačke.

Međutim, kao da navijači u Pioniru predvođeni Novakom Ðokovićem i Vladom Divcom nisu dozvolili drugačiji ishod, jednostavno, Njemačka nije mogla dva puta pobijediti u Beogradu.

Na početku meča srpske odbojkasice djelovale su uspavano, loše je funkcionisao prijem, bloka praktično nije ni bilo. Sa druge strane Nijemice su djelovale kao mašina, bacale su se po terenu, stizale svaku loptu i zasluženo osvojile prvi set sa ubjedljivih 25:16.

Izabranice Zorana Terzića počele su da igraju puno bolje u drugom setu, prije svega bile su požrtvovane, stekle su prednost od 11:16, zatim 20:15 i sačuvale je do kraja za 25:20 i 1:1 u setovima.

Treći set bio je izjednačen do 19:19, a onda su Nijemice vezale šest uzastopnih poena i povele sa 2:1.

Nije dobro počelo ni u četvrtom setu, Nijemice je poveo sa 6:0, držao je prednost do 16:14, a onda je krenula nevjerovatna serija od 9:0, na servis Brižitke Molnar i Srbija je opet sa identičnih 25:20 došla do 2:2 u setovima i tajbrejka.

Selektor Terzić odlučio je da ostavi u igri Sanju Malagurski, umjesto MVP-ija šampionata Jovane Brakočević i ispostaviće se da je to bio potez meča.

Sa ubjedljivih 15:9 Srbija je osvojila titula šampiona Evrope i postala prva reprezentacija poslije Sovjetskog saveza 1991. godine koja je ujedinila titule šampiona Evrope u muškoj i ženskoj konkurenciji.



Ujedno obezbijedile su sebi plasman na Svjetski kup, od 4. do 18. novembra u Japanu, koji je prvi kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Londonu.

TANJUG/BL!N/DEPO/fp


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook