SREBRENICA

21. maja presuda u slučaju Fate Orlović

Arhiva20.04.10, 13:21h

Sutkinja Osnovnog suda u Srebrenici Teodora Petković danas je najavila da će taj sud 21. maja donijeti presudu u sporu između Fate Orlović i ostalih sa Zvoničko-tuzlanskom eparhijom, o izmještanju crkve u Konjević-Polju kod Bratunca

Fata Orlović

Petković je ovaj zaključak donijela nakon današnje glavne rasprave obavljene u tom sudu, a u kojoj su učestvovali advokat Fahrija Karkin iz Sarajeva koji zastupa Orlović i advokat Siniša Đorđević iz Doboja koji zastupa Eparhiju.

Saslušavanje svjedoka Miladina Dragičevića, savjetnika predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, prethodilo je glavnoj raspravi. On je potvrdio da je 23. augusta 2007. održan sastanak između Dodika i Karkina kojem je i on prisustvovao i da je radi ubrzavanja prevazileženja problema obećana pomoć Vlade radi osiguranja nove lokacije za izmještanje crkve u Konjević-Polju za što je, kako je istakao Dragičević, Vlada već sljedeći dan uplatila Zvorničko-tuzlanskoj eparhiji 160.000 maraka.

U ulozi svjedoka danas se našao i predsjednik ovog suda Hajrudin Halilović koji je potvrdio da je upoznat o razgovoru Karkina i Dodika i da je Dragičević dolazio kod njega radi ubrzavanja rješavanja pitanja prijevoda nove parcele, vlasništvo AD „Guber“ iz Bratunca, za izmještanje crkve, ali se ustanovilo da je sporno pitanje njenog vlasništva i da je za rješavanje tog imovinskopravnog pitanja nadležan Osnovni sud u Vlasenici.

Nakon saslušavanja svjedoka i vještaka, geometra Mirka Grujića, te utvrđivanja materijalnih dokaza o ovome predmetu, advokati su iznijeli svoje statvove i završne riječi, a onda je sutkinja Petković saopćila datum donošenja presude.

(FENA/DEPO/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook