NSRS

Još traje polemika o zaduženju

Arhiva21.09.11, 11:28h

Suprostavljeni stavovi vladajuće koalicije i opozicije obilježili su i današnji nastavak sjednice Narodne skupštine RS-a na kojem se razmatraju nova zaduženja tog bh. entiteta o projektima izgradnje hidroelektrane “Cijevna III” na rijeci Bosni te hitne pomoći i zaštite od poplava

Narodna skupština Republike Srpske; foto: Narodnaskupstinars.net

Osnovna zamjerka opozicionih poslanika odnosila se na činjenicu da RS nije iz vlastitih sredstava, od prodaje “Telekoma RS” ušla u izgradnju hidroelektrana, već se sada zadužuje i to uz plaćanje skupih konsultanskih usluga.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija podsjetio je da je riječ o projektu za izgradnju HE “Cijevna III” na rijeci Bosni, kapaciteta 13,8 MW, kao i podizanju odgovarajućih bočnih nasipa.

Predloženi iznos sredstava za finansiranje projekta je 55.390.000 eura, od čega 5.390.000 eura predstavlja grant iz IPA-е, a ostatak su kreditna sredstva.

Za opoziciju je međutim sporno da RS nema novca da sama realizira projekte, pa zaduženja vidi kao jedini izlaz, dok su primjedbe iznijeli i na činjenicu da u projektu zaštite od poplava nije zastupljen istok RS-a, odnosno gornji dio rijeke Drine.

FENA/BL!N/fp


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook