NAKON DVIJE TREĆINE ODSLUŽENE KAZNE

Ratni zločinac Mirko Norac 25. novembra izlazi iz zatvora

Arhiva16.09.11, 09:12h

Ratni zločinac Mirko Norac naći će se na slobodi 25. novembra ove godine, nakon što je Komisija za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa pozitivno riješila zahtjev da ga se prijevremeno pusti na slobodu s obzirom da je izdržao dvije trećine zatvorske kazne

Mirko Norac"Za sada nemam još službenu odluku, no neslužbeno mi je potvrđeno kako je odobrena molba za prijevremeni otpust", potvrdio je za Index advokat Norca Vlatko Nuić dodajući kako se ovakva odluka i očekivala. Također, kako je rekao, sa svojim klijentom jošse  nije čuo s obzirom da je odluka donesena jučer popodne.

"Tako nešto smo očekivali i takva praksa je uobičajena", rekao je Nuić za Index.  Naime, odredbe haaškog i hrvatskog zakonodavstva kao i dosadašnja praksa omogućuju prijevremeno puštanje.

Osuđen zbog ratnih zločina

Podsjetimo kako su Mirku Norcu, prisilno penzionisanom general-bojniku u Domovinskom ratu u Hrvatskoj prije godinu dana objedinjene kazne zatvora za ratne zločine počinjene nad civilima srpske nacionalnosti u Gospiću i Medačkom džepu, te je dobio 15 godina zatvora. Norac je prvotno osuđen za likvidaciju preko 40 srpskih civila u Gospiću na 12 godina, a radi zapovjedne odgovornosti u Medačkom džepu i ubijanje 30-ak civila i pet zarobljenika na šest godina zatvora.

Mnogi su objedinjavanje kazne protumačili kao uvertiru na Norčevo prijevremeno puštanje na slobodu.

Činjenice koje su Norcu išle u prilog osim dobrog ponašanja bila je da se u međuvremenu oženio i zasnovao porodicu.

Izlazi i Petrač


Istog dana na prijevremenu slobodu izlazi i Hrvoje Petrač, osuđen zbog otmice sina Vladimira Zagorca i iznudu kao i posrnuli poduzetnik Leon Sulić iz Croatiabusa osuđen na pet godina zbog finansijskih malverzacija.

(Index.hr/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook