AFERA INA-MOL

Nova optužnica protiv Sanadera?

Arhiva15.09.11, 11:23h

Protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera USKOK bi ovih dana mogao podnijeti optužnicu zbog uzimanja 10 miliona evra mita za prepuštanje Ine mađarskom MOL-u, piše danas zagrebački Večernji list

Ivo Sanader; foto: Reuters

List piše da tu informaciju prenosi izvor blizak USKOK-u, koji tvrdi da nakon optužnice protiv HDZ-a, kao pravne osobe, potom druge optužnice protiv Ive Sanadera za Inu, slijedi još njih nekoliko.

U slučaju mita za preuzimanje Ine, u aferu su upleteni i bivši ministar privrede i potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji je sprovodio privatizaciju državne naftne kompanije, potom Sanaderov dobar prijatelj, vlasnik "Diokija" i "Novog lista" Robert Ježić, kao i predsjednik uprave MOL-a Zolt Hernadi.

Riječ je o slučaju iz 2008. godine kada se pregovaralo o izmjenama i dopunama ugovora o međusobnim odnosima dioničara Ine.

Prema sumnjama USKOK-a, tada je za proviziju u iznosu od 10 miliona evra tadašnji premijer Sanader prepustio Mađarima upravljačka prava Ine, iako je MOL imao samo 47 posto dionica.

Uz to se, piše list, dogovorilo sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine.

Krajem avgusta mađarski tužitelji odbili su postupanje po zahtjevu USKOK-a i ispitati Hernadija, kojega USKOK-u sumnjiči za davanje mita.

Iz svih podataka koji su do sada objavljeni o ovome slučaju, evidentno je da će se zbog afere s preuzimanjem Ine otvoriti krivični postupak protiv Sanadera, ali i protiv Hernadija te Polančeca kao pomagača.

Od samog početka mađarska je strana bila prilično suzdržana kada je riječ bila o utvrđivanju odgovornosti predsjednika njihove naftne kompanije, pa je teško predvidjeti hoće li za Hernadijem biti raspisana međunarodna potjernica ili će mu se suditi u odsustvu.

Nije poznato da je USKOK-ova istraga do sada utvrdila da li je MOL uplatio Sanaderu i drugu polovicu mita, piše list i dodaje da je utvrđeno da mu je preko Ježića proslijeđeno pet miliona evra mita u dva navrata.

Dva iznosa od po 2,6 i 2,4 miliona dinara uplaćeo je 2009. godine.

Nekoliko dana nakon druge isplate, Sanader je iznenada dao ostavku i povukao se iz politike, piše "Večernji".

TANJUG/BL!N/fp


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook