VIDEO/ZA ZLOČINE U BiH i GRANATIRANJE ZAGREBA

Momčilo Perišić osuđen na 27 godina zatvora

Arhiva06.09.11, 11:29h

Momčilo Perišić (61), nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, osuđen je na 27 godina zatvora za pomoć i podržavanje opsade i terora civila u Sarajevu te zločina u Srebrenici, kao i za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba, a oslobođen je odgovornosti za zločin istrebljenja u Srebrenici

momčilo perišić

Haaški je sud danas izrekao kaznu od 27 godina zatvora bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću koji je bio optužen za pokolj u Srebrenici, opsadu i teror civila u Sarajevu, ali i za granatiranje Zagreba.

Sudije haškog tribunala Perišića su proglasili krivim za 12 od 13 tačaka optužnice. Oslobođen je optužbe za etničko čišćenje u Srebrenici.

Haška optužnica nije obuhvatila zločine na Uborku i Sutini kod Mostara, kada je ubijeno 114 Bošnjaka i Hrvata koji su odvedeni iz svojih kuća. U ovim mjestima otkrivene su prve masovne grobnice nakon rata, a ovaj zločin smatra se najvećim ratnim zločinom u Hercegovini. Komandant JNA u Mostaru u to vrijeme bio je Momčilo Perišić.

Pretresno vijeće Tribunala proglasilo je generala Perišića krivim za pomaganje i podržavanje artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske 1993-95; ubistva oko 7.000 Muslimana i premeštanja stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine, kao i raketnih napada na Zagreb sa položaja snaga Republike Srpske Krajine u maju 1995.

On je proglašen krivim po osnovu individualne odgovornosti za navedene zločine, odnosno nije dokazano da je imao efektivnu komandnu odgovornost nad vojskom Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Prema presudi, Perišić je srpskim vojskama u Hrvatskoj i BiH pružio ključnu personalnu i logističku podršku, iako je znao da su one u svojim operacijama počinile teške zločine.

Istovremeno, dokazi, prema odluci sudskog vijeća, ne pokazuju van svake razumne sumnje da je Perišić mogao razumno da predvidi da će Vojska Republike Srpske izvesti sistematsko istrebljenje u Srebrenici.
 
Vijeće je, također, utvrdilo, da Perišić nije imao efektivnu kontrolu ni nad optuženikom Ratkom Mladićem niti nekim drugim oficirom 30. kadrovskog centra VRS, a da je imao efektivnu kontrolu nad oficirma Vojske Republike Srpske krajine koja je raketirala Zagreb u maju 1995.godine.

- Vijeće smatra da je Perišić bio obaviješten o zločinima VRS-a u Sarajevu, tačnije ubistvima i napadima nad civile. Većina sudija smatra da je Perišić još prije Srebrenice bio obaviješten da je VRS sklona napadima na civile i znao je da se priprema napad. Perišić je znao da je vrlo vjerovatno da će VRS počiniti ubistva i druge zločine, jednom kad Srebrenica padne pod kontrolu tih snaga- ističe se u presudi.

Prilikom odmjeravanja kazne, sudije MKSJ-a su kao otežavajuću okolnost uzele u obzir da je VRS činila zločine tokom dugog vremenskog perioda, te da su žrtve brojne i ranjive.

- Vi ste nastavili mjesecima pružati pomoć nakon što ste saznali za stravične zločine u Srebrenici- kazao je sudija Bakone Justice Moloto.

Tužitelji su u završnim riječima opisali Perišića kao osobu koja je iz pozadine osigurala logističke i materijalne pretpostavke za etničko čišćenje i zločine koje su provele snage bosanskih i hrvatskih Srba u BiH i Hrvatskoj.

Haaško tužiteljstvo u završnim je riječima u martu ove godine zatražilo je da se Perišić proglasi krivim i izrekne kazna doživotnoga zatvora. Odbrana je tražila oslobađajuću presudu.

Perišić se Tribunalu dobrovoljno predao 7. marta 2005. godine, suđenje je počelo 2. oktobra 2008. i trajalo je do 11. januara ove godine. Tokom 203 dana pretresa, saslušano je ukupno 82 svjedoka tužilaštva i 22 svjedoka odbrane.

(DEPO PORTAL/eb)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook