Na Evropskom kongresu kardiologa je rečeno da nije jasna povezanost čokolade i smanjenog broja srčanih oboljenja.
Posljednjih godina postoji niz naučnih studija koje pokazuju moguće pozitivne efekte konzumiranja čokolade, pogotovo crne, koja sadrži flavanol, prirodni sastojak koji se nalazi u kakaou, za koji se smatra da povoljno utiče na krvne sudove.
Da bi razjasnili nedoumice, Oskar Franko i njegove kolege sa Univerziteta Cambridge spojili su rezultate sedam studija koje su uključivale 10.000 ljudi.
Pet studija pokazalo je blagotvornu povezanost između konzumiranja čokolade i kardiovaskularnog zdravlja, dok dvije to nisu potvrdile.
Cjelokupno istraživanje je pokazalo da se konzumiranje veće količine čokolade dovodi u vezu sa smanjenjem srčanih oboljenja od 37 odsto, kao i smanjenjem srčanih udara od 29 odsto, u poređenju sa manjim konzumiranjem čokolade.
"Ako želite da smanjite rizik od srčanih oboljenja, postoje mnogo bolji načini za to od otvaranja kutije čokolade", izjavila je predstavnica Britanske fondacije za srce, Victoria Tayler, koja nije učestvovala u istraživanju.
Franko, čija su otkrića objavljena u elektronskom izdanju Britanskog medicinskog žurnala, rekao je da iako izgleda da čokolada pozitivno utiče na srce, to dejstvo lako može da poništi nezdrav sadržaj mnogih drugih slatkiša.
(MONDO, Blin/sb)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook