NEMA VIŠE ROKA TRAJANJA

Mikrobiolozi otkrili supstancu koja sprječava kvarenje hrane

Arhiva17.08.11, 09:06h

Mikrobiolozi sa univerziteta u Minnesoti slučajno su otkrili supstancu zvanu bizin - vrstu konzervansa koja bi mogla donijeti kraj oznakama roka trajanja.

Hrana - ilustracija

Ovaj prezervativ stvara se prirodnim putem u nekim vrstama bakterija koje su u potpunosti bezopasne za ljude, a naučnici su ga otkrili dok su proučavali organizme u ljudskim crijevima. "Magična svojstva" bizina očituju se u njegovoj sposobnosti da ubija bakterije koje uzrokuju raspadanje svježih proteina koji se nalaze u mesu, ribi, peradi i jajima. Ujedno sprječava i pojavu bakterija odgovornih za trovanje hranom, poput E.coli, salmonele i listerije.

Naučnici smatraju kako će im biti potrebno barem tri godine da se bizin u potpunosti počne primjenjivati u industriji hrane, a pregovori s velikim proizvođačima su već u toku. Njegova upotreba mogla bi značiti veliko smanjenje broja oboljelih od trovanja hranom, ali i veliko smanjenje količine hrane koja se svakodnevno bespotrebno baca, piše The Telegraph.

Međutim, dvojbeno je u kolikoj mjeri bi hrana zaštićena bizinom, čiji bi rok trajanja praktički bio neograničen, s vremenom počela mijenjati svoj izvorni okus.

(24sata.info, Blin/sb)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook