DEPO KOMENTAR – JASMIN DURAKOVIĆ

Kad barabe koriste cyber slobodu...

Arhiva03.07.11, 17:28h

Argumenti koje nude tipovi poput „Sivog goluba“ ovu su zemlju previše koštali; ova vrsta „bošnjačkog i islamskog pogleda“ napravila je jednako štete Bosni i Hercegivini kao i „vojske koje su kroz nju prolazile i u njoj krv proljevale“

jasmin durakovicPiše: Jasmin DURAKOVIĆ

Natovarila se ovih dana neka anonimna „islamistička“ baraba na naš DEPO PORTAL, pa na svome blogu naziva „Pogled iz daljine“ (vjerovatno iz prijateljskog SAD-a ili bliskog Sidney-a, ovdašnjim Bošnjacima dijeli savjete šta treba da čitaju. Tako taj „Sivi golub“ (to je umjetničko ime) za naš portal kaže da smo „islamofobični“, „srbo-bobanovske pijavice“, „da pljujemo po reisu i vjernicima“, „jer su neprijatelji Bošnjaka“, „da dragi Alah treba da im uzme najmilije“, „neka im dođu crni dani“, „ s njima treba na smeće“, da treba „srozati te komunjare“, „tekst im pisao neka VLAŠINA“, „ta pogan od portala“...

sivi golub 2
Osnova ovog pogleda jeste vjerski šovinizam i nacionlizam gdje se „bošnjake žrtve“ iz posljednjeg rata koriste kao oruđe u bori za ideološku prevlast kod Bošnjaka. Srećom, ta vrsta pogleda na sudbinu Bosne nije pobijedila i otud ogromna frustracija ideologa ovakvog „bošnjaštva“.
Bloger „Sivi golub“ je jedan od tih i takvih urlika koji, srećom, na ovim prostorima imaju sve manje stvarnih poklonika...

Sve ovo možete naći na stranici „Sivi golub“, putem najveće blog platforme u BiH „Blogger.ba“, koju drži firma Intersoft iz Sarajeva i koja inače ima iste vlasnike kao i portal Sarajevo-x. Budući da znam vlasnike ove firme kao fine momke, ne vjerujem da ni oni mogu podržavati ovakvu vrstu bljuvotina na stranicama koje drže. Nije moje da im govorim šta treba da drže u svojoj butigi, ali siguran sam i za njih ovo nije neka reklama.

Moderni cyber teoretičari poput Johna Barlowa (nekadašnji autor pjesma za čuvenu grupu Gratetfull Dead) danas se zalažu za princip potpune otvorenosti na internetu, pa čak i onda kada imamo na djelu jezik mržnje, vjerske, etničke ili bilo koje druge netrpeljivosti. On smatra da taj princip treba da vrijedi bilo gdje na zemaljskog kulgi, pa čak i u Bosni, bez obzira na specifičnost ovdašnjih prilika.

Ja se slažem sa tim ali, ipak, ne 'u svojoj kući'; upravo iz tog razloga smo na našem portalu uveli praksu da brišemo komentare koji vrijeđaju čitatelje na etničkom, nacionalnom ili bilo kojem drugom planu. Počeli smo da brišemo i komentare koji vrijeđaju ličnosti i njihovu priavatnost; brišemo komentare koji vrijeđaju naše novinare i vlasnike ovog portala. Zašto bismo, na kraju krajeva, pustili raznim frustriranim internet manijacima, nick prdimahovinama, cyber nacionalistima i šovinistima, da divljaju po mediju koji već više od dvije godine, mukoptrpno i teško, a što je ovdje jako važno - javno i pod svojim punim imenom i prezimenom - 20-tak ljudi stvara.

...valjda će ovdašnji reis, budući da ga stalno spominjemo u ovom kontekstu, shvatiti da mu ova vrsta „pravovjernih Bošnjaka“ pravi više štete od „munafika DEPO PORTALA“

Zato smo odlučili da ovu vrstu „javnog dijalagoa“ istjeramo sa našeg portala, po cijenu da zbog toga i izgubimo dio svojih čitalaca, kojih danas uopće nije malo. Odluka je jasna i čista - ovaj medij će se uređivati po mjeri sopstvene profesionalne i etičke odgovornosti koju sa sobom nosi svaka vrsta javnog djelovanja. S druge strane, DEPO PORTAL i dalje podstiče javnu debatu na svojim stranicma; ta debata može biti javna ili anonimna, ali u sladu sa općim civilizacijskim vrednotama i unutar kakvog-takvog pristojnog tona. Nećemo nikada biti ni potpuni čistunci, neka ponekad i hala gori; gužva i javna galama dio su našeg mentaliteta, kao i svakog otvorenog i transparetnog medijskog djelovanja, i zato neka te galame.

A, šta ćemo sa ovim „Sivim golubom“? Što se nas tiče ništa; mi smo samo htjeli da svojim čitaocima ukažemo kakav internet polusvijet oko nas djeluje, skrivajući se iza patriotima, nacije, vjere ili duhovnih autoriteta. Sa ovom vrstu baraba ja se borim više od 20 godina i u jedno sam siguran - njima treba odgovarati istom mjerom s kojom ONI časte vas u javnom ophođenju.

A, šta ćemo sa ovim „Sivim golubom“? Što se nas tiče ništa; mi smo samo htjeli da svojim čitaocima ukažemo kakav internet polusvijet oko nas djeluje, skrivajući se iza patriotima, nacije, vjere ili duhovnih autoriteta. Sa ovom vrstu baraba ja se borim više od 20 godina i u jedno sam siguran - njima treba odgovarati istom mjerom s kojom ONI časte vas u javnom ophođenju

Međutim, problem je što su argumenti koje nude tipovi poput „Sivog goluba“ ovu zemlju već previše koštali; ova vrsta „bošnjačkog i islamskog pogleda“ napravila je jednako štete Bosni i Hercegivini kao i „vojske koje su kroz nju prolazile i u njoj krv proljevale“. Osnova ovog pogleda jeste vjerski šovinizam i nacionlizam gdje se „bošnjake žrtve“ iz posljednjeg rata koriste kao oruđe u bori za ideološku prevlast kod Bošnjaka. Srećom, ta vrsta pogleda na sudbinu Bosne nije pobijedila i otud ogromna frustracija ideologa ovakvog „bošnjaštva“.

Bloger „Sivi golub“ je jedan od tih i takvih urlika koji, srećom, na ovim prostorima imaju sve manje stvarnih poklonika; valjda će ovdašnji reis, budući da ga stalno spominjemo u ovom kontekstu, shvatiti da mu ova vrsta „pravovjernih Bošnjaka“ pravi više štete od „munafika DEPO PORTALA“.

VEZANI TEKST:

KO ŠIRI VJERSKU NETRPELJIVOST U BiH: DEPO PORTAL na udaru šovinističkog smrada na 'Blogger.ba'


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook