ODJELJENJE SUDA BIH ZA RATNE ZLOČINE

Obnavlja se suđenje osuđenima za genocid

Arhiva25.06.11, 08:38h

Apelaciono vijeće odjeljenja za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je prvostepenu presudu Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću jer je prilikom suđenja prekršen Zakon o krivičnom postupku. Sudije u ovom predmetu Senaid Begtašević, Vesna Jasenković i David Re osudile su 2010. Vukovića i Tomića na po 31 godinu robije za pomaganje u izvršenju genocida u Srebrenici, a da u presudi nigdje nisu objasnili na osnovu čega je to utvrđeno!

sud bihIz Suda BiH juče je saopšteno da je zakon prekršen i da slijedi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

Advokat Zorana Tomića, Petko Pavilović, nije mogao da komentariše presudu jer kaže da je još nije vidio.

Radivoje Lazarević, advokat Radomira Vukovića, objašnjava da u presudi nigdje nema razloga zbog kojih su Vuković i Tomić bili osuđeni na zatvor. On kaže da se ovakve stvari dešavaju, mada ne često, ali da je činjenica da je Sud BiH od početka vodio slučaj “na način koji je štetio optuženima”.

- Ni u predmetima krađe 500 maraka neke stvari se ne mogu previdjeti, a kamoli u slučaju kada nekoga osudite za pomaganje u genocidu i kada se mora voditi računa o svim detaljima. Po mojoj procjeni, ovaj postupak je katastrofalno vođen, u smislu pravne neozbiljnosti. Prisustvovao sam uskraćivanju prava odbrani. Sve sam to rekao u završnoj riječi i na tome se velikim dijelom i zasniva ukidanje presude – kaže Lazarević.

On objašnjava da pretres pred Apelacionim vijećem, koji će da uslijedi, predstavlja u stvari ponovoljeno suđenje, ali u skraćenom obliku jer se neće izvoditi dokazi koji su već izvedeni. Umjesto dolaska svjedoka i vještaka, biće pregledana njihova svjedočenja, a nova saslušanja, po potrebi, odobrava Sud. Budući da se kreće od nule, svaki ishod suđenja je moguć.

Kako se zahuktava priča o manjkavosti pravosuđa BiH, tako na površinu isplivavaju i mnogi apsurdi u sudovima i tužilaštvima. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva došao je do informacije da je Nedim Ćosić, sin Šesenama Ćosića, bivšeg sudije Suda BiH i sadašnjeg glavnog tužioca Tuzlanskog kantona, imenovan u julu 2007. godine na mjesto stručnog saradnika u Opštinskom sudu u Sarajevu, iako u trenutku prijavljivanja nije imao položen pravosudni ispit. Taj ispit bio je jedan od četiri ključna uslova koje su kandidati za stručnog saradnika morali ispuniti kako bi njihova prijava bila razmotrena. Po zaključenju konkursa, 15 dana kasnije, Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) je na svojoj internet stranici objavilo spisak kandidata, među kojima nije bio Ćosić. Njegovo ime se ipak spominje na internoj listi VSTS kandidata za stručnog saradnika. Tu je navedeno i da je pravosudni ispit položio dvije sedmice po okončanju konkursa, ali prije imenovanja.

Mladen Jurišić, predsjednik Kantonalnog suda u Mostaru i predsjednik komisije, rekao je novinaru CIN da je Ćosić ispunjavao sve tražene uslove.

Zahid Kovač, advokat koji je kao spoljni saradnik VSTS intervjuisao Ćosića, kaže kako bi se protivio obavljanju razgovora sa kandidatom da je znao da ovaj ne ispunjava tražene uslove. To je, u pisanom odgovoru, CIN poručio i sam Ćosić, koji je sada i predsjednika Udruženja stručnih saradnika i savjetnika u sudovima i tužilaštvima u BiH.

(Blic, BLIN, sv)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook