- Nažalost, još ne znamo izvor E.coli, ali svakodnevno, u saradnji s međunarodnim i domaćim institucijama, pratimo situaciju radi poduzimanja mjera u zaštiti naših potrošača, izjavio je direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić.
Zbog toga što se još tačno ne zna koji je to izvor E.coli, Mačkić kaže da se u ovom trenutku ne mogu poduzimati ciljane mjere, ali su do sada više puta javnosti date preporuke da se pooštre mjere kontrole hrane i pojača lična higijena.
Jedna od mjera je i termička obrada hrane, jer, naprimjer, ako se meso peče na temperaturi višoj od 60 stepeni E.coli ne može da preživi tu temperaturu.
Prim. doc. dr. sc. Ivo Curić s Klinike za infektivne bolesti u Mostaru kazao je da prije svega "možemo ostati mirni".
Budući da je došlo ljeto, prof. Curić kaže da će svi bazeni dobiti upute o dezinfekciji vode, a potrebno je organizirati i nadzor klaonica od klanja do konzumenta mesa.
- Svaki segment koji može biti kontaminiran moramo držati pod kontrolom, naglasio je prof. Curić.
Šefica odsjeka u Agenciji za sigurnost hrane BiH Nihada Ahmetović izjavila je da su preporuke koje se daju potrošačima u ljetnom periodu ustvari klasične preporuke koje daje Svjetska zdravstvena organizacija.
- Prije svega treba voditi računa da kupujemo namirnice u objektima koji su registrirani za obavljanje takve djelatnosti. Zatim da vodimo računa o izgledu namirnica, kazala je ona.
U ljetnom periodu inače su češća trovanja hrane, a samim tim treba više voditi računa o čuvanju namirnica.
Ahmetović je upozorila da namirnice treba čuvati na odgovarajućim temperaturama i pripremati ih na način da bude pravilna termička obrada. Namirnice poslije termičke obrade ne treba čuvati više od dva sata na sobnoj temperaturi i što prije je smjestiti u frižider. Važno je, također, odvojiti svježe namirnice od namirnica koje su termički obrađene zbog tzv. "unakrsne kontaminacije".
Isto tako problem u ljetnom periodu predstavlja što mnogi jedu van kuće, u neodgovarajućim higijenskim uvjetima, a važno je da se tokom pripreme hrane koristi higijenski ispravna voda za piće.
- Najvažnije je u ovom periodu koristiti mjere lične i opće higijene. Vjerovatno je čitav ovaj problem s E.coli neodgovarajuća higijena, odnosno priprema namirnica, kazala je Ahmetović.
(FENA/md)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook