OPREZ

Sve vrste hrane na kojima se skriva opasna bakterija E. coli

Arhiva21.06.11, 13:52h

Najčešći su simptomi zaraze patogenom bakterijom Escherichijom coli (EHEC) grčevi u trbuhu i dijareja, često popraćena krvavom stolicom.

Ešerihija koli, naslovna, FOTO: clubs.calvin.eduDo infekcije najčešće dolazi jedenjem hrane zagađene bakterijom, poput sirovog ili termički nedovoljno obrađenog mesa ili mlijeka, nepasteriziranog jabučnog soka, salama, a sve češće i svježeg voća te povrća.

Inficirati se može i pijenjem zagađene vode te gutanjem bazenske ili jezerske vode u kojoj se Escherichija nastanila. Kako bi se zaraza spriječila, potrebno je svakodnevno voditi računa o važnim mjerama opreza, upozoravaju stručnjaci.

Goveđe i drugo meso trebalo bi peći na temperaturi od barem 72°C, a sav pribor koji se koristi za kuhanje morao bi se svaki put dobro oprati sredstvom za pranje i vrućom vodom.

Preporučuje se upotreba pasteriziranog mlijeka i jabučnog octa, a osnovno je pravilo detaljno pranje voća i povrća prije jela. Kako se bakteriju lako može "pokupiti" i diranjem zagađenih površina, rizik od infekcije smanjit će i redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom u trajanju od 20 sekundi, piše 24sata.

Detaljno pranje ruku

Ruke je preporučljivo detaljno prati prije pripremanja i posluživanja jela, prije obroka, poslije mijenjanja pelena i upotrebe toaleta te nakon kontakta sa životinjama.

Papirnata maramica umjesto krpe

Dok u kuhinji rukujete sa mesom i mesnim proizvodima, za brisanje ruku i površina elemenata nikad ne koristite platnenu krpu. Umjesto toga, uvijek se radije poslužite papirnatim maramicama.

"Sigurnije varijante"

Oni narušenog zdravlja mogu svježe voće i povrće zamijeniti zamrznutim, sušenim ili onim iz konzerve.

Plastične vrećice

Vrećica je idealna za razmnožavanje bakterija pa i povrće u plastičnim vrećicama može biti izvor zaraze.

(24 sata, BLIN, sv)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook