Do infekcije najčešće dolazi jedenjem hrane zagađene bakterijom, poput sirovog ili termički nedovoljno obrađenog mesa ili mlijeka, nepasteriziranog jabučnog soka, salama, a sve češće i svježeg voća te povrća.
Inficirati se može i pijenjem zagađene vode te gutanjem bazenske ili jezerske vode u kojoj se Escherichija nastanila. Kako bi se zaraza spriječila, potrebno je svakodnevno voditi računa o važnim mjerama opreza, upozoravaju stručnjaci.
Goveđe i drugo meso trebalo bi peći na temperaturi od barem 72°C, a sav pribor koji se koristi za kuhanje morao bi se svaki put dobro oprati sredstvom za pranje i vrućom vodom.
Preporučuje se upotreba pasteriziranog mlijeka i jabučnog octa, a osnovno je pravilo detaljno pranje voća i povrća prije jela. Kako se bakteriju lako može "pokupiti" i diranjem zagađenih površina, rizik od infekcije smanjit će i redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom u trajanju od 20 sekundi, piše 24sata.
Detaljno pranje ruku
Ruke je preporučljivo detaljno prati prije pripremanja i posluživanja jela, prije obroka, poslije mijenjanja pelena i upotrebe toaleta te nakon kontakta sa životinjama.
Papirnata maramica umjesto krpe
Dok u kuhinji rukujete sa mesom i mesnim proizvodima, za brisanje ruku i površina elemenata nikad ne koristite platnenu krpu. Umjesto toga, uvijek se radije poslužite papirnatim maramicama.
"Sigurnije varijante"
Oni narušenog zdravlja mogu svježe voće i povrće zamijeniti zamrznutim, sušenim ili onim iz konzerve.
Plastične vrećice
Vrećica je idealna za razmnožavanje bakterija pa i povrće u plastičnim vrećicama može biti izvor zaraze.
(24 sata, BLIN, sv)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook