KAMERNI TEATAR 55

19. juna premijera predstave 'Ulica divljih kestenova' po istomenoj priči Danila Kiša

Arhiva14.06.11, 11:53h

U koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS i Udruženja Ideja, u nedjelju, 19. juna u Kamernom teatru 55 premijerno će biti izvedena predstava ''Ulica divljih kestenova'' Danila Kiša, u režiji Nermina Hamzagića

Danilo Kiš

U predstavi igraju Amar Selimović, Sabina Bambur, Maja Salkić, Vanesa Glođo i Jasenko Pašić, a prva repriza predstave planirana je 20. juna.

Scenografiju i kostimografiju radila je Samina Zajko, grafički dizajn Goran Lizdek, a muziku Višnja Bakalar. Izvršna producentica predstave je Lejla Hasanbegović.

Predstava "Ulica divljih kestenova" rađena je po istoimenoj priči Danila Kiša, koja je dio knjige ‘Rani jadi’, a što pripada Kišovom "Porodičnom ciklusu" (Rani jadi, Bašta, Pepeo, Pješčanik).

‘’Svi mi imamo ulicu divljih kestenova za kojom tragamo. Za neke od nas ta je ulica djetinjstvo, voljena osoba, dom;“, ističe Hamzagić, uz želju da ova predstava pokrene publiku na potragu vlastitih "ulica“.

"Bitno je ne odustati od potrage, jer ćemo inače živjeti bez jednog bitnog dijela sebe“, zaključuje mladi reditelj, kojem je ovo prva režija na sceni Kamernog teatra 55.

Izvršna producentica predstave Lejla Hasanbegović kaže kako teatarski festival MESS kroz ovakve koprodukcije ulaže u budućnost bh. teatra, dajući priliku mladim rediteljima da usavrše svoj redateljski izraz.

Izrazila je zadovoljstvo što će se neposredno poslije premijere, krajem slijedeće sedmice, predstaviti i program ovogodišnjeg Future MESS-a, programa za mlade reditelje koji će se odvijati paralelno s ovogodišnjim Festivalom.

(DEPO/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook