PATRICK MOON

Napredak je jedina opcija za BiH

Arhiva12.06.11, 19:23h

Nakon nekoliko godina stagnacije, napredak je jedina opcija za BiH. Regresija ne smije biti opcija, rekao je danas u Sarajevu američki ambasador u Bosni i Hercegovini Patrick Moon na otvaranju velike međunarodne konferencije "Zapadni Balkan: Napredak, stagnacija ili regresija"

Patrick MoonKonferenciju, uz podršku State Departmenta, evropskih, regionalnih i domaćih institucija i pojedinaca, organiziraju Američko-bosanska fondacija i Centar za transatlantske odnose pri John Hopkins Univerzitetu iz Washingtona.

Ambasador Moon je naglasio kako su u proteklih desetak godina Sjedinjene Države ponavljale da budućnost BiH kao države vide u njenom potpunom integriranju u evropske i euroatlantske strukture.

- To je jedina opcija za ovu zemlju ako želi napredovati - poručio je ambasador.

Moon je pozvao sve kojima je ovo zajednički cilj, a posebno izabrane lidere BiH, da artikuliraju viziju kojom se postiže napredak i stvore mapu puta za ostvarenje te vizije u kojoj je budućnost BiH prosperitetna i stabilna, u kojoj je BiH na putu ka članstvu u EU i NATO-u, u kojoj je BiH zemlja u kojoj se svi građani osjećaju dobro i u kojoj svi ljudi imaju šansu na uspjeh.

Govoreći o formiranju vlasti na državnom nivou, američki ambasador je naveo kako vjeruje da se svi slažu da je to najvažniji zadatak pred liderima koji su pobijedili na oktobarskim izborima kako bi se ponovo aktivirao reformski dnevni red.

- Politički lideri u Bosni i Hercegovini trebaju znati da je osnovni zadatak da se uspostavi vlast i da ona funkcionira važniji građanima BiH od sporenja oko toga iz koje stranke će doći koji ministar - kazao je Moon.

Pritom je ocijenio da bi se političari trebali fokusirati na ono što ljude spaja, umjesto na ono što ih razdvaja.

- Vjerujem da bi kroz jačanje demokratije i demokratskih institucija, kroz zaštitu ljudskih prava, kroz uspješne reformske korake BiH mogla napredovati ka evropskim integracijama, što bi donijelo dodatnu stabilnost i prosperitet koji žele građani BiH - smatra američki ambasador.

Na kraju izlaganja Moon je poručio da su Sjedinjene Države "ovdje da ostanu".

- Iako se od nas ponekad očekuje da uradimo sve, ima mnogo stvari koje mi ne možemo i ne bismo trebali raditi. Iako je Dejtonski sporazum donio mir, mi prepoznajemo da je on nesavršen i da je mir došao prekasno za veliki broj ljudi. Bez sumnje, mi smo dio budućnosti ove zemlje. Mi smo također optimisti jer vjerujemo u građane Bosne i Hercegovine, pogotovo u njenu mladost - rekao je ambasador Moon.

(FENA, DEPO PORTAL/eb)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook