DEZORIJENTISANO LETE, ZATIM UMIRU

Signal mobilnih telefona ubija pčele

Arhiva12.05.11, 16:21h

Naučnici tvrde da su signali mobilnih telefona odgovorni za naglo smanjenje populacije pčela u svijetu. Studija obavljena u Švajcarskoj jasno pokazuje da signali mobilnih telefona zbunjuju pčele, koje reaguju tako što počinju dezorijentisano da lete, a zatim umiru.

Pčele - ilustracijaTim okupljen oko Danijela Favra iz Lozane postavio je telefone u nekoliko košnica i pratio šta će se dogoditi.

Naučnici su izveli 83 eksperimenta i pratili kako pčele reaguju kada je mobilni telefon isključen, u stendbaj modusu i modusu za pozivanje. Ispostavilo se da su pčele proizvodile deset puta veću buku kada je telefon birao broj ili primao poziv nego kada je bio isključen ili na stenbaju.

- Zujanje pčela se drastično pojačava čim telefon zazvoni - zraci iz telefona i buka ih očigledno uznemiruju. One reaguju tako što napuštaju košnicu, a ponekad su toliko zbunjene da lete naokolo sve dok ne uginu. Mobilni telefoni imaju pogubno dejstvo na pčele - ova studija to definitivno pokazuje - kaže Favr čija je studija objavljena u časopisu o pčelarstvu “Apidolodži” .

Pad u broju gajenih kolonija, koji je zabilježen u Evropi i SAD tokom protekle decenije, sada se primećuje i u Kini i Japanu.

Kako piše “Dejli mejl”, u Britaniji se broj pčela prepolovio, a proizvođači meda u SAD su veoma pogođeni smanjenjem njihove populacije.

Pčele su značajna karika u poljoprivrednom i ekološkom lancu, jer proizvode med i, što je još važnije, oprašuju usjeve.

(Nezavisne/ds)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook