SLOVENIJA/ZA DOBRA STARA VREMENA

Od sutra u opticaju 'partizanske' kovanice eura sa petokrakom

Arhiva20.03.11, 14:21h

Slovenska centralna banka u ponedjeljak će pustiti u opticaj milion prigodnih kovanica u apoenu od dva eura s likom, te obljetnicom rođenja i smrti partizanskog komandanta Franca Rozmana "Staneta", te petokrakom zvijezdom, na "nacionalnoj" strani kovanice

Euro s petokrakom i likom Franca Rozmana"To je velika stvar za Sloveniju, ona tako jača svoj identitet u Evropi i afirmira svoje vrijednosti NOB-a", rekao je u nedjelju za Slovensku televiziju predsjednik udruge antifašista-veterana iz II. svjetskog rata Janez Stanovnik.

Franc Rozman, s partizanskim imenom "Stane" ili "komandant Stane" rođen je 1911. u selu Pirinče nedaleko od Ljubljane. Po zanimanju je bio pekar, a rano se uključio u radnički pokret i komunističku partiju. Do smrti 1944. nesretnim slučajem prilikom iskušavanja minobacača bio je komandant glavnog štaba slovenskih partizanskih odreda, a učestvovao je i u španskom građanskom ratu 1936-1939. na strani republikanaca.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata posmrtno je odlikovan odlikovanjem jugoslavenskog narodnog heroja.

Legenda koja se razvila nakon njegove smrti glasi da se Rozman zauzimao za formiranje "slovenske vojske" sa slovenskim zapovjednim jezikom te da nije umro nesretnim slučajem nego zapravo u atentatu prikazanom kao nesreća.

Postoje i povijesni dokumenti prema kojima ga je čelnik slovenskih komunista Edvard Kardelj kritizirao i sumnjičio za pretjerani revolucionarni teror u vrijeme NOB-a.

Svaka država članica euro-zone u pravilu jednom godišnje može izdati memorijalnu kovanicu u apoenu od dva eura, koja je zakonito sredstvo plaćanja u svim državama Evropske monetarne unije, a od standardne se razlikuje samo na nacionalnoj strani.

 (FENA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook