DEPO ISTRAŽIVANJE/ NACIONALNA DISKRIMINACIJA U BIH

U Sarajevu se Hrvati i Srbi teže zapošljavaju od Bošnjaka

Arhiva10.03.11, 15:15h

Traganje za dokumentovanim informacijama o slučajevima nacionalnog diskriminiranja u BiH, za koje se puzdano zna da postoje, ali ne i da nigdje nisu zavedeni...

sarajevo_ferhadijaDEPO PORTAL će u narednih nekoliko mjeseci istraživati slučajeve nacionalne diskriminacije na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, te kroz konkretne primjere pokušati javnosti prezentovati njihovo postojanje i oblike njihovog ispoljavanja.

Svakodnevno smo svjedoci ugrožavanja osnovnih prava konstitutivnih naroda, bilo na tržištu rada, obrazovanju, javnoj upravi ili javnom diskursu. Pored toga, politička retorika vladajućih stranaka, fokusiranih isključivo na protežiranje jedne etničke grupe, doprinosi dubljoj segregaciji i izaziva predrasude i međunacionalnu netrepljivost.

Prvi koraci u prikupljanju podataka o ovoj izuzetno važnoj ali još uvijek tabu temi pokazali su poražavajuće činjenice: Zakon o zabrani diskriminacije u BiH postoji, ali se ne provodi, institucije koje su zadužene za sprječavanje i borbu protiv diskriminacije ne rade svoj posao, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, koje vrši nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, još uvijek nije finaliziralo ni Pravilnik o načinu prikupljanja podataka o predmetima diskriminacije u BiH.

Ipak, opsežno istraživanje statističkih i dokumentovanih podataka o nacionalnoj diskriminaciji na prostoru BiH koje smo sproveli tokom mjeseca januara i februara pokazalo je da se svake godine, i pred neuredne i neprecizne dokumentacije, zabilježi nekoliko desetina predmeta po ovom osnovu, te da se etnička prava najviše krše u Sarajevu, potom u Banjaluci, Distriktu Brčko, Mostaru, Livnu..

Kompletno istraživanje možete pročitati OVDJE.  


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook